Besplatni preventivni pregledi sutra i u ponedeljak: EKG, merenje pritiska, glukoze i holesterola...

13:04:00 06.04.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Povodom Svetskog dana zdravlja, sutra i u ponedeljak biće održano nekoliko akcija preventivnih pregleda.

Besplatni preventivni pregledi sutra i u ponedeljak: EKG, merenje pritiska, glukoze i holesterola...


Sutra će Novosađani imati priliku da prekontrolišu svoje zdravlje u Domu zdravlja na Limanu (Bulevar cara Lazara 77) od 8 do 16 časova.

Građani će moći da urade kardiološke preglede, odnosno EKG, merenje krvnog pritiska i određivanje nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi.

Zakazivanje nije potrebno, već je dovoljno samo doći u Dom zdravlja na Limanu.

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji i u svetu. U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati ili lečiti - visok krvni pritisak, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost.


Pregledi u Promenadi i Higijenskom

Dom zdravlja će u ponedeljak, 8. aprila u TC Promenada organizovati još jednu akciju preventivnih pregleda.

Građani će od 10.30 do 13.30 časova, moći da izmere nivo šećera u krvi, urade EKG, izmere body mass index. Takođe, posetioci akcije će moći da dobiju savete koji se tiču oralne higijene.

Institut za javno zdravlje Vojvodine je najavio da će povodom Svetskog dana zdravlja u ponedeljak, 8. aprila organizovati javnu manifestaciju. Tom prilikom će u holu Instituta od 8 do 9.30 časova biti organizovani besplatni preventivni pregledi.

Građani će moći da urade: merenje krvnog pritiska, određivanje nivoa šećera u krvi, određivanje nivoa zasićenosti krvi kiseonikom (saturacija kiseonika), izračunavanje indeksa telesne mase, utvrđivanje stepena zavisnosti od nikotina i nivoa spremnosti za odvikavanje, savetovanje u vezi sa pravilnom ishranom i zdravim obrascima života (sa zakazivanjem pregleda u Savetovalištu za pravilnu ishranu).

Svetski dan zdravlja, 7. april, ove godine se obeležava pod sloganom „Moje zdravlje, moje pravo“. Ovogodišnja tema je izabrana da zagovara pravo svih ljudi u svetu da imaju pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama, informacijama o zdravlju i edukaciji, kao i bezbednoj vodi za piće, čistom vazduhu, kvalitetnoj ishrani i stanovanju, pristojnim uslovima rada i životne sredine i neizloženosti diskriminaciji.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 1004.8 mb
Vetar: 1 m/s, SW
Ned 12° - 27° Malo i umereno oblačno
Pon 13° - 27° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?