Besplatni zdravstveni pregledi sutra u Promenadi

19:01:00 30.01.2024, Komentara: 0

Besplatni zdravstveni pregledi sutra u Promenadi Novi Sad - Dom zdravlja „Novi Sad“ će sutra obeležiti Nacionalni dan bez duvanskog dima akcijom u Promenadi.

U ovom tržnom centru, na prostoru ispred prodavnice DM, od 10 do 13 časova biće organizovana preventivna akcija koja će obuhvatiti:
- pregled nivoa šećera iz kapi krvi,
- merenje visine krvnog pritiska,
- EKG monitoring,
- izračunavanje indeksa telesne mase - BMI,
- kontrola CO (ugljen monoksida) Smokerlyserom u izdahu pušača,
- saveti stomatologa za negu usta i zuba, posebno kod pušača,
- izračunavanje stepena nikotinske zavisnosti.

Nacionalni dan bez duvanskog dima Savetovalište za mlade Doma zdravlja će istog dana obeležiti predavanjima u gimnaziji „Isidora Sekulić“.

Prema najnovijem istraživanju HBSC Serbia (Health Behaviour in School-Aged Children), među učenicima V i VII razreda osnovne škole i I razreda srednje škole u Srbiji u 2022. godini:

- Cigarete je bar jednom tokom života pušilo 15,1 odsto učenika (14,5 odsto dečaka i 15,6 odsto devojčica) učenici V i VII razreda osnovne škole i I razreda srednje škole;

- Svaki deseti učenik V i VII razreda osnovne škole i I razreda srednje škole puši cigarete (10,2 odsto), sa razlikama u odnosu na uzrast;

- Elektronske cigarete bar jednom tokom života probao je svaki peti učenik (20,8 odsto) V i VII razreda osnovne škole i I razreda srednje škole (19,7 odsto dečaka i 18,4 odsto devojčica), sa najvećom učestalošću među dečacima prvog razreda srednjih škola (30,6 odsto);

- Svaki peti učenik I razreda srednjih škola (19,9 odsto), prema kriterijumima definisanim istraživanjem, spada u korisnike elektronskih cigareta.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
18°
Vlažnost: 68%
Pritisak: 1010.6 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?