Đorđe Balašević dobio mural na Limanu

13:02:00 28.02.2021, Komentara: 2

Novi Sad – Najpoznatiji Novosađanin, Đorđe Balašević dobio je svoj mural, u svom gradu, u Fruškogorskoj ulici, kod broja 30, na Limanu. Posle velikog broja plišanih igračaka, cveća i upaljenih sveća, ovo je još jedan u nizu načina na koji se Novosađani opraštaju od velikog umetnika i čoveka, koji je najlepšim stihovima opevao svoj grad.

Đorđe Balašević dobio mural na Limanu


Mural je izradio grafički umetnik Uroš Štrboja, a pored oslikanog panonskog mornara ispisao je i stihove iz Đoletove pesme „Uspavanka za dečaka“:

„Pričaće ti o plovidbi, ti što sidro nisu digli“.

Kako se može čuti od žitelja ovog dela Novog Sada, ideja je i da prolaz gde je oslikan mural, ponese ime Đorđa Balaševića.

Đorđe Balašević dobio mural na Limanu


Podsetimo, naš poznati kantautor preminuo je 19. februara na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, gde je primljen tri dana ranije zbog upale pluća.

Pre toga se lečio kod kuće, ali mu se stanje pogoršalo pa je morao da bude prebačen u bolnicu.

Iako su lekari preuzeli sve neophodne mere lečenja, do poboljšanja nije dolazilo. Stanje mu se dodatno pogoršalo usled ranijih hroničnih zdravstvenih problema.

Višesatni napori lekara KCV, na žalost, nisu urodili plodom i Balašević je preminuo tri meseca pre 68. rođendana.

Novosađani su se od Đorđa Balaševića oprostili u ponedeljak, 22. februara, kraj Dunava, na Keju žrtava racije. Kako je izgledala ta „Noć kad je Đole preplivao Dunav“ možete pogledati OVDE


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

Maja

, *.dynamic.isp.telekom.rs

"Umetniku", Urošu Štrboji treba zabraniti da crta. Ni čiča Glišu! Sramota.


Vesna

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Njegovo delo je ogromno, stihovima je zadužio generacije koje dolaze. Zar mural, ma i da je najbolje urađen, bude način da mu se zahvalimo? Ovakav mural je sramotan, ni na šta ne liči. Iskreno, mural nije ništa, ne vredi ga ni platiti nekom stručnom licu... U svakom trenutku može se prekrečiti, izgrebati... da ni ne pričam o fiziološkim potrebama koje, na žalost, mnogi obavljaju u ovakvim prolazima... A svi ostali, do sada urađeni murali u čast Balaševića, u drugim gradovima, urađeni su majstorski. Jedino ovaj, i to baš u njegovom gradu, ni na šta ne liči. Prekrečiti ga, što pre.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
23°
Vlažnost: 47%
Pritisak: 1013.4 mb
Vetar: 9 m/s, SE
Sre 13° - 25° Jak vetar
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?