Dunav opet crven, a tako će biti do 2032. godine!

09:11:00 29.11.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Gotovo pola sata izlivala se crvena tečnost juče u Dunav, kažu očevici. Novosađani su već prestali da broje koliko puta se to dešavalo poslednjih meseci, koliko puta je reka zagađivana ispuštanjem otpadnih voda iz kanalizacionog ispusta na Keju žrtava racije.

Dunav opet crven, a tako će biti do 2032. godine!

U dva navrata Dunav je bio plav, a jednom gotovo crn. Poslednji put boja tečnosti koja se izlivala iz kanalizacije bila je bordo-braon i to je primećeno 29. oktobra.

Pokrajinski sekretarijat za vodoprivredu u septembru je podneo tri prijave protiv klanica, ali direktan zagađivač nije pronađen.

Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine objasnio je da je zakonska regulativa trenutno takva da nijedna od postojećih kompanija ne može da odgovara. Situacija je malo drugačija za kompanije koje tek treba da krenu sa radom.

"U skladu sa zakonom, kada neki novi privredni subjekat hoće da osnuje novu fabriku ili postrojenje, onda moraju iz starta da poštuju zakone i da imaju odgovarajuće prečistače i ne smeju da zagađuju životnu sredinu iznad dozvoljenih limita. Međutim, kada imamo nasleđene stare fabrike sa starim tehnologijama njima je dozvoljeno da i dalje zagađuju životnu sredinu, samo uz obavezu da imaju neki program prilagođavanja do 2032. godine. To je sve namešteno zbog toga da ne bi taj vlasnik, zato što mora da uloži par miliona evra u prečistače, morao da otpusti radnike ili zatvori fabriku. Znači zarad očuvanja radnih mesta i fabrika i dalje je dozvoljeno zagađenje životne sredine", rekao je Puzović.

Ekipe JKP "Vodovod i kanalizacija" koje na svaka tri sata obilaze kanalizacioni ispust na Keju žrtava racije juče nisu primetile crvenu tečnost.

- Tokom redovnih kontrola crvena tečnost nije primećena. Ekipe su izašle na lice mesta po prijavi, ali nisu zatekle neuobičajenu tečnost koju bi mogli da uzorkuju - kažu u "Vodovodu".

Izvor: Blic, 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 87%
Pritisak: 999.4 mb
Vetar: 2 m/s, E
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?