Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavio rad, studenti tokom protesta blokirali ulaz u zgradu

16:03:00 28.03.2024, Komentara: 0

Novi Sad - Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavio je danas rad „dok se ne steknu uslovi“ za neometani rad „s obzirom na okolnosti i moguće rizike po bezbednost studenata i zaposlenih, te mogućnost ugrožavanja javnog reda i mira“. Do ovoga je došlo neposredno pre najavljenog protesta studenata koji traže da profesor ovog fakulteta dr Dinko Gruhonjić dobije otkaz.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavio rad, studenti tokom protesta blokirali ulaz u zgradu

foto: Autonomija

Filozofski fakultet je od Univerziteta zatražio i „da preuzme odgovornost za posledice postupanja Studentskog parlamenta, kao organa Univerziteta u Novom Sadu, i da obezbedi nesmetan rad Filozofskog fakulteta. Od nadležnih organa Filozofski fakultet zatražio je i da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se zaštitila prava i bezbednost studenata i zaposlenih na Filozofskom fakultetu.

Kako je saopšteno, taj fakultet je iz medija saznao da Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu poziva na blokadu Fakulteta kao jedne od članica Univerziteta i time potencijalno ugrožava bezbednost studenata i njihovo pravo na obrazovanje, kao i bezbednost zaposlenih na Fakultetu i njihovo pravo na rad.

Ističe se i da na Filozofskom fakultetu radi veliki broj stranih državljana, kao i da će Fakultet obavestiti ambasade zemalja iz kojih dolaze da u postojećim okolnostima ne može da im garantuje bezbednost i nesmetan rad.

- Izražavamo žaljenje zbog ovakvog razvoja događaja i podsećamo da je Filozofski fakultet sredina u kojoj negujemo duh tolerancije, multietničnosti i iznad svega – kulturu dijaloga. Nadamo se da će nadležna ministarstva i drugi državni organi omogućiti da Filozofski fakultet, kao najstariji fakultet Univerziteta u Novom Sadu, nastavi da obavlja svoju delatnost - poručeno je iz Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.


Protest i blokada

Blokada Filozofskog fakulteta počela je oko podneva, a najavili su je studenti koje predvode student prorektor Damnjan Vakanjac i predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivana Macak. Blokada je najavljena kao reakcija na to što nije ispunjen prethodno dat ultimatum ovih studentskih grupacija da profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz do juče (sreda, 27. mart).

Više desetina studenata prvo se okupilo u Kampusu Univerziteta, gde je Vakanjac istakao da „njih 20 na Univerzitetu svojim stavom tlači 95 posto studenata“, piše Autonomija.

- Etiketirajući studente iz Republike Srpske, etiketirajući studente srpske nacionalnosti, pravoslavne veroispovesti i moram da kažem da je pre svega ovo miran skup, ali da je definitivno došao momenat da dignemo glas - istakao je tom prilikom Vakanjac.

Odatle su krenuli ka Filozofskom fakultetu noseći transparent „Studenti protiv govora mržnje“ i uzvike: „Dinko, odlazi!“.

Ispred ulaza na Filozofski fakultet su istakli ogroman transaparent s porukom „Akademska zajednica treba da se stidi, tog čoveka kraj sebe da vidi“, kao i transparent „Položićemo i ovaj ispit“. Nakon govora i čitanja citata iz Gruhonjićevih tekstova, ušli su u hol fakulteta, zaključali vrata lancem i katancem s idejom da niko ne može da izađe. Ulaz je blokiran i stolicama i stolovima. Međutim, u tom momentu Fakultet je već doneo odluku o obustavi rada.

Kako prenosi Autonomija, studenti su proveli neko vreme u holu, pevajući o Kosovu, neki od njih nosili su majice sa likom Milorada Ulemeka Legije ili kosovskih motiva.

U međuvremenu je došla i policija čiji su pripadnici, nakon što su se uverili da je ulaz zaključan, ostali ispred ulaza.


Izvor: Autonomija, 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
18°
Vlažnost: 64%
Pritisak: 1007.6 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Ned 10° - 27° Sunčano
Pon 12° - 28° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?