Grad ulaže u biciklističku infrastrukturu

20:02:00 25.02.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Od izbijanja epidemije koronavirusa, sve je više biciklista u Novom Sadu, kojih, po nekim procenama, ima više od 30.000. Očekuje se da će se taj broj uvećati uvođenjem subvencija za kupovinu bicikala, za šta je Novi Sad namenio osam miliona dinara iz gradske kase.

Grad ulaže u biciklističku infrastrukturu


Grad je za deo biciklističke staze na Futoškom putu, od Hajduk Veljkove ulice do Bulevara Patrijarha Pavla, ove godine opredelio 61,5 miliona dinara. Rekonstrukcija predviđa i proširenje linijskog zelenila, odnosno drvoreda platana, te uređivanje platoa ispred škola i ostalih javnih ustanova, kao i autobuskih stajališta, platformi za usporavanje saobraćaja na sporednim pravcima, a planirano je i sređivanje saobraćajne signalizacija. Vrednost tog projekta je 9,532 miliona dinara.

Ovogodišnjim Programom investicija procenjeno je da će rekonstrukcija biciklističkih i pešačkih staza na Futoškom putu, od Bulevara oslobođenja do Hajduk Veljkove ulice, koštati 119 miliona dinara, a Grad je kod Republičkog Ministarstva privrede već aplicirao za sufinansiranje i čekuju se rezultati tog konkursa, piše „Dnevnik“. U drugoj fazi predviđena je obnova dela Futoškog puta i tu investiciju, vrednu 181,5 miliona dinara, bi, kako je najavljeno, trebalo da sufinansira Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.

Pri odabiru aktivnosti koje će biti realizovane kroz programe uređivanja građevinskog zemljišta i održavanja objekata putne privrede, Gradska uprava sarađuje sa udruženjima građanima, a za redovno održavanje trotoara, biciklističkih staza i rekreativnih površina u 2021. godini biće izvojeno 20 miliona dinara.

Udruženje građana „Novosadska biciklistička inicijativa“ sačinilo je Projekat mapiranja problema i oštećenja na biciklističkim stazama na teritoriji Novog Sada 2019. godine, i u skladu s tim se uklanjanjaju fizičke prepreke, poput ivičnjaka, uređuju i proširuju lepeze na delovima ukrštanja staza u zonama raskrsnica, te popravljaju oštećenja, odnosno ulegnuća i nadvišenja.

Nadležni najavljuju da će unapređivanje infrastrukture, uključujući i saradnju s “Biciklističkom inicijativom”, biti nastavljeno i u narednom periodu, te da je već pripremljena projektna dokumentacija za rekonstrukciju obostranih staza na Futoškom putu (od Bulevara oslobođenja do Bulevara patrijarha Pavla), kao i za izgradnju 19,83 kilometara trase Novi Sad – Rumenka – Irmovo - Kisač- Čenej. Osim toga, u toku je izrada projekta biciklističke staze na Bulevaru Mihajla Pupina i pešačko-biciklističke staze duž Bukovačkog puta.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
23°
Vlažnost: 41%
Pritisak: 1013.8 mb
Vetar: 9 m/s, ESE
Sre 13° - 25° Jak vetar
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?