Kako se mobilni telefoni mogu iskoristiti u ekološke svrhe

16:08:00 13.08.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Besplatna aplikacija „World CleanUp Day” (WCD), namenjena mapiranju otpada koji će se u oko 150 zemalja uklanjati povodom Svetskog dana čišćenja, 15. septembra širom sveta, odnedavno je dostupna i građanima Novog Sada, odnosno cele Srbije.

Kako se mobilni telefoni mogu iskoristiti u ekološke svrhe

foto: Fejsbuk, Svetski dan čišćenja 2018



Kako piše Dnevnik, android i IOS korisnici putem svojih telefona mogu fotografisati smeće, locirati ga i objaviti na aplikaciji, a potom, ukoliko su zainteresovani, okupiti tim ljudi koji će taj otpad uklanjati. Time imaju mogućnost da se priključe globalnoj akciji za planetu, u kojoj će učestvovati volonteri iz celog sveta. Oni će tog dana uklanjati manje i veće količine smeća, pa i potencijalne ili već postojeće deponije širom zemljine kugle.

Cilj kreiranja aplikacije je da timovi, koji budu čistili tog dana, znaju koliko je smeća u njihovoj blizini da bi ga što efikasnije otklonili, tvrdi koordinatorka projekta „Svetski dan čišćenja 2018” Milica Vidović iz Udruženja „JCI Novi Sad” koje ga, zajedno s organizacijama „Let’s do it!” i „Trash Hero” i realizuje.

– Nakon preuzimanja aplikacije, neophodno je ulogovati se preko „Gugl” ili „Fejsbuk” naloga i odobriti prikazivanje lokacije. Prvi korak kada pristupimo aplikaciji je fotografisanje smeća, zatim određivanje njegove količine i na kraju tipa, odnosno da li je u pitanju staklo, plastika, elektronski otpad… Obične slike se ne mogu naknadno postaviti te je veoma bitno da se fotografiše putem NJCD aplikacije koja automatski veže za njih i njihovu geolokaciju. Vrlo nam je važno da znamo gde je smeće, i u kojim količinama, da bismo se što bolje organizovali radi njegovog uklanjanja -– priča Milica Vidović

Cilj tog projekta je da se pokrene pet odsto stanovništva, koje će istog dana čistiti svoj deo planete pa su svi koji žele da im se priključe i više nego dobrodošli.

Dovoljno je prijaviti svoj tim putem Fejsbuk stranice „Svetski dan čišćenja 2018“ ili na mejl katicdragana@gmail.com. Jedan tim za čišćenje treba da broji minimum tri člana, a svi oni koji nemaju svoju ekipu mogu da se jave na istu adresu. Na platformi volonter.rs nalaze se linkovi za sve opštine u Srbiji, te je i na taj način moguće priključiti se najbližem timu.

Tog 15. septembra najmasovnije će se čistiti na Petrovaradinskoj tvrđavi, ali su planirane i druge, manje akcije u gradu i na Fruškoj gori.

Iako aplikacija služi mapiranju smeća koje će se čistiti 15. septembra, ona neće prestati da radi nakon tog datuma pa će svi putem nje moći da nastave da fotografišu i lociraju otpad. Članovi sva tri udruženja koja organizuju akciju će se potruditi da nastave račišćavanje tih terena i nakon obeležavanja Svetskog dana čišćenja.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
19°
Vlažnost: 83%
Pritisak: 1001.0 mb
Vetar: 1 m/s, WSW
Pon 17° - 27° Mogući pljuskovi
Uto 17° - 27° Poslepodnevni pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?