Master rad na Nalon pijaci za 250 dinara

14:08:00 15.08.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Prepisivanje diplomskih i master radova nije novost. Oni se s generacije u generaciju prenose od studenta do studenta, neki i plate da neko drugi umesto njih uradi taj završni rad, a brojni su i oni koji tako zarađuju. Internet je takođe preplavljen gotovim diplomskim ili master radovima, ali se oni sada izgleda mogu naći i na Najlon pijaci.

Na Fejsbuku se pojavila fotografija master rada studenta Fakulteta tehničkih nauka, čija je tema "Program unapređenja sistema menadžmenta kvalitetom u 'Red Star Expedite'", koji je pronađen na Najlon pijaci.

Master rad na Nalon pijaci za 250 dinaraFoto: Facebook / Šta je novosadski?

Zašto se ovaj, sada već verovatno bivši student, odlučio da proda svoj master rad, za sada nije poznato, ali se zna da je cena rada svega 250 dinara.

Podsetimo, još krajem prošle godine su na Fakultetu tehničkih nauka ukinuli seminarske radove zbog sve češćeg plagiranja i kupovine. Inicijativa je krenula od Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment gde ima najviše prepisivanja i kupovine radova na FTN.

- Ne odustajemo od istraživačkog rada studenata, ali odustajemo od toga da seminarski rad donosi ocenu.Naglasak je na ulozi studenta, ali ne tako da napiše rad, preda i dobije ocenu. To odlazi u istoriju. Nego student preda rad, koriguje i posle ga odbrani pred mentorom – rekao je tada Bojan Lalić, direktor Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment, za "24sata".

Takođe, ovaj list je pisao da je Ekonomski jedini fakultet na Univerzitetu u Novom Sadu koji ima softver za otkrivanje plagiranih radova. Profesori na ovom fakultetu su zadovoljni rezultatima softvera pod nazivom “Ephorus”. Ovaj program, rad studenta upoređuje sa radovima na internetu i u bazama drugih svetskih univerziteta.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 999.7 mb
Vetar: 8 m/s, ESE
Pet 14° - 24° Mogući pljuskovi
Sub 12° - 27° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?