Novi Sad obeležava 75 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu

16:10:00 23.10.2019, Komentara: 0

Novi Sad danas obeležava 75 godina od oslobođenja od fašizma u sećanje na 23. oktobar 1944. godine kada su u Novi Sad ušle jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

Novi Sad obeležava 75 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu

foto: Grad Novi Sad



Tim povodom danas su predstavnici Grada, Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOR-a, Vojske Srbije i Organizacije Rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada položili vence na Spomen groblju na Rumenačkom putu i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju. Novosadski SUBNOR organizovao je Svečanu akademiju.

Ovogodišnjim dobitnicima Oktobarske nagrade i Novembarske povelje uručena su ova gradska priznanja. Profesor dr Ilija Kovačević i umetnik i muzičar Milan Mumin dobitnici su ovogodišnje Oktobarske nagrade, dok je Novembarska povelja pripala rezervnom pukovniku Bošku Pilipoviću i veterinaru, rabiologu i naučniku dr Milošu Petroviću.

- Svi smo se trudili da pružimo maksimum svojih mogućnosti u želji da doprinesemo razvoju i ugledu našeg lepog Novog Sada. Želja nam je da naš grad bude grad obrazovanja, nauke, kulture, dobre muzike, grad sa ljudskim likom u kojem se poštuju ljudsko dostojanstvo, sloboda i solidarnost, u kojem se poštuju različitosti višenacionalne sredine. Mladi treba da budu okosnica razvoja, a mi stariji da podržimo njihove ideje i da im konstruktivno pomažemo – rekao je prof. dr Ilija Kovačević koji se zahvalio u ime svih nagrađenih.

Novi Sad obeležava 75 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu


Nevladina organizacija „Fabrika kultura“ organizovaće večeras koncert benda „Love Hunters“, čiji je frontmen Milan Mumin postao prvi „rock & roll laureat“ Oktobarske nagrade u njenoj istoriji. Koncert počinje u 19 sati u Katoličkoj porti.


Povodom 75. godišnjice oslobođenja, JKP „Gradsko zelenilo“ je posadilo 75 stabala na Sentandrejskom putu - 69 drvorednih sadnica koprivića i šest sadnica piramidalnog jasena

Novi Sad obeležava 75 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu


Ova akcija sprovedena je u okviru projekta „Očuvanje i unapređenje zelenila Sentandrejskog puta u Novom Sadu“ kojim je predviđena sadnja ukupno 374 stabala, najviše okruglastog jasena, koprivića, kao i još sedam različitih vrsta lišćarskog drveća.

Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbeđena su u budžetu Grada Novog Sada preko Gradske uprave za zaštitu životne sredine za realizaciju programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine. U toku ove godine planirana je realizacija 15 projekata iz sredstava pomenutog fonda, kao i finansiranje zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
16°
Vlažnost: 68%
Pritisak: 1012.5 mb
Vetar: 2 m/s, SW
Sub 9° - 24° Pretežno sunčano
Ned 8° - 25° Sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?