Novosađani osiguranje plaćaju i Srbijagasu i Gaspromu

12:10:00 08.10.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Nakon što je Beograđanima na poslednjem računu "Infostana" poslata i "nobavezujuća" stavka od 200 dinara za naplatu osiguranja domaćinstva, direktor tog preduzeća ponudio je ostavku. Ali, ostavka ne važi ni za koga iz "Informatike", koji ovu stavku nezakonito naplaćuju još od kraja 2012. godine, a krajnju korist od naplate premije osiguranja u Novom Sadu imaju i Srbijagas i Gasprom.

Novosađani osiguranje plaćaju i Srbijagasu i GaspromuFoto: novinenovosadske.rs

"Informatika" je ugovore sklopila sa akcionarskim društvima “Delta generali osiguranje” i “Sogaz”.

Prvi ugovor sklopljen je 19. novembra 2012. godine i njime se precizira da se on zaključuje u ime i za račun drugog, bez ovlašćenja, čime se smatra da je građanin saglasan da mu se ta stavka naplaćuje.

Na osnovu podataka do kojih je VOICE ranije došao to preduzeće je u toku prošle godine po osnovu naplate premije osiguranja prihodovalo 19 miliona dinara.

Period važenja tog ugovora bio je do 18. novembra ove godine, ali je direktor Informatike Dejan Čelar 1. aprila 2013. godine sklopio novi ugovor sa istim osiguravajućim kućama, kojim se posao produžava do 19. marta 2016. godine. Aneksom 1. tog ugovora se značajno smanjuje paket osiguranog pokrića, pa tako sada umesto, između ostalog, osiguranja od požara, izliva vode iz instalacija, loma stakala Informatika dogovara “Pružanje pomoći u stambeno poslovnom objektu u slučaju nastanka osiguranog slučaja od strane servisera u organizaciji Centra za pomoć”, “Sitan i potrošni materijal neophodan za pružanje pomoći u objektu” i “Organizaciju i obezbeđenje privremenog smeštaja usled požara i eksplozije”.

Ko je vlasnik?

Direktor akcionarskog društva za osiguranje "Sogaz" iz Novog Sada je državljanin Rusije Evgeny Naletov. Međutim, predsednik Nadzornog odbora Sogaza je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Novosađani osiguranje plaćaju i Srbijagasu i GaspromuFoto: mc.rs

Ta njegova funkcija nije upisana u zvaničnom registru Agencije za borbu protiv korupcije, pa se ne zna koliku naknadu on za to dobija. Član Nadzornog odbora "Sogaza" je i Bajatovićev savetnik u "Srbijagasu" Dragiša Martinović.

Istraživanje VOICE-a je pokazalo da veliki udeo u akcijama u ruskoj osiguravajućoj kompaniji "Sogaz" ima Gasprom.

Gradska vast ignoriše ombudsmanku i DRI

“Informatika nije ovlašćena da od građana naplaćuje osiguranje u okviru objedinjene naplate, odnosno da premiju osiguranja uključi u specifikaciju računa koja sadrži cene za komunalno-stambene usluge i da je uračunava u ukupni iznos dugovanja”, navela je Aniko Muškinja Hajnrih i podsetila da je to ustanovila i Državna revizorska inspekcija.

Novosađani osiguranje plaćaju i Srbijagasu i GaspromuFoto: Blic (Robert Getel)

Ona je naglasila da gradska vlast već dve godine ignoriše njenu preporuku da "Informatika" nije ovlašćena da to radi.

Izvor: voice.org.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
24°
Vlažnost: 41%
Pritisak: 1004.7 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?