Od danas skuplji struja, voda, odnošenje smeća, ishrana dece u školama...

09:09:00 01.09.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Novosađani će od danas skuplje plaćati struju, vodu, odnošenje smeća, ishranu dece koja idu u boravak, kao i užinu u novosadskim školama. Građani već mesec dana skuplje plaćaju gas, ali još uvek ne znaju koliko će poskupeti usluge radnika JKP „Put“.

Od danas skuplji struja, voda, odnošenje smeća, ishrana dece u školama...


Odluke o poskupljenjima donete su na lokalnom i na državnom nivou, a u najavi su i veći finansijski udari na kućni budžet.

Cena struje za domaćinstava i male kupce od danas je viša za 6,5 odsto, a prosečna cena kilovat sata od sada je veća za 8,144 dinara.

Novosađani od danas plaćaju uslugu JKP „Vodovod i kanalizacija“ za 12 odsto više, kao i usluge JKP „Čistoća“.

Do sada je cena vode po kubiku za građane bila 88,96 dinara sa PDV-om, a sada će biti 99,93 dinara, dok je cena u blok tarifi (potrošnja preko pet kubnih metаrа vode po člаnu domаćinstvа) sa 162,95 povećana na 182,51 dinar.

Za privredu je cena kubika vode sa 209,45 dinara, porasla na 234,59 dinara.

Detaljnije o poskupljenju vode možete čitati OVDE

Prema predloženom cenovniku JKP „Čistoća“, po članu domaćinstva će se sada smeće plaćati 182,22 dinara sa PDV-om, umesto sadašnjih 162,69 dinara sa PDV-om. Ovo znači da će prosečna četvoročlana porodica mesečno odnošenje smeća plaćati 728,8 dinara, što je za 78,12 dinara više nego sada.

Detaljnije o ovom poskupljenju saznajte OVDE

Roditelji će, od danas, plaćati duplo skuplje ishranu dece koja idu u boravak, kao i užinu u novosadskim školama.

Prema novom cenovniku hrana u boravku je 5.320 dinara mesečno, umesto 2.660 dinara, dok je užina 2.060 dinara mesečno, umesto dosadašnjih 1.030 dinara.

Kao i do sada, dnevna cena ishrane u boravku i užine će se utvrđivati deljenjem mesečne cene po detetu sa brojem radnih dana u mesecu.

Ono što će građani indirektno osetiti kao povećanje cena je, kako piše 021.rs, održavanje novosadskih puteva. Korekciju je tražilo JKP „Put“, koje svoje usluge naplaćuje iz budžeta Grada, a poznato je da su Novosađani oni koji, izvršavanjem svojih obaveza, pune budžet.

Ipak, javnost ne zna za koliko poskupljuju usluge radnika JKP „Put“ jer su nadležni odlučili da tu informaciju sakriju. Na pitanje redakcije 021 zbog čega nije objavljen iznos korekcije cene, u Gradskoj kući su poručili da nisu u obavezi to da učine.

Inače, Novosađani već mesec sada skuplje plaćaju gas. Zbog povećanja nabavne cene prirodnog gasa iz uvoza, krajnji kupci od 1. avgusta imaju uvećane račune i to za devet odsto, još u julu je saopštio „Novi Sad Gas“.




Izvor: 021.rs, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
27°
Vlažnost: 51%
Pritisak: 1002.1 mb
Vetar: 4 m/s, ESE
Uto 17° - 27° Poslepodnevni pljuskovi
Sre 16° - 26° Mogući pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?