Ove godine otkriveno najviše osoba koje žive s HIV-om

14:11:00 30.11.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Rekordan broj osoba koje žive sa HIV-om, njih 38, otkriven je tokom ove godine, kažu na Klinici za infektivne bolesti KCV. Na Odseku za HIV/AIDS ove klinike trenutno se leči oko 250 pacijenata.

Ove godine otkriveno najviše osoba koje žive s HIV-om

Kao do sada, oko trećine novootkrivenih pacijenata nalazi se u fazi AIDS-a odnosno poodmakle HIV infekcije. Većina pacijenata otkrivena je u toku ispitivanja i lečenja drugih bolesti, dok je samo manji broj otkriven putem samoinicijativnog testiranja u centrima za dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje.

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu od 2008. godine na Odseku za HIV/AIDS prate se i leče se oboleli od HIV-a, koji su sa teritorije AP Vojvodine. Odeljenje ima ambulantu i stacionarni deo. KCV raspolaže svim potrebnim reagensima za praćenje uspešnosti lečenja oih pacijenata.

"Na Odseku rade tri lekara, jedna strukovna medicinska sestra i sedam medicinskih sestara tehničara. Lekovi za HIV infekciju prepisuju tri ovlašćena infektologa, a podižu u Apotekatskoj ustanovi Novi Sad. Lekova ima dovoljno i besplatni su za sve pacijente", saopšteno je iz KCV.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 46%
Pritisak: 1010.1 mb
Vetar: 5 m/s, N
Sre -1° - 15° Pretežno sunčano
Čet 2° - 18° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?