Sklonjen labud sa auto-puta kod Novog Sada

16:01:00 29.01.2024, Komentara: 0

Novi Sad - Labud koji je jutros uočen na auto-putu za Beograd, kod izlaza iz Novog Sada, uspešno je sklonjen, saopšteno je iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Sklonjen labud sa auto-puta kod Novog Sada


Tim za zbrinjavanje divljih životinja ovog zavoda je jutros, po prijemu informacije da se u srednjoj kolovoznoj traci na auto-putu nalazi veliki labud, intervenisao i uklonio pticu sa puta.

Kako navode, reč je o vrsti velike ptice, labud grbac (Cygnus olor), koja u Srbiji ima status zaštićene ptice. Njegova dužina tela sa vratom dostiže oko 160 centimetara, težina odrasle jedinke iznosi između 10 i 12 kilograma, a raspon krila je oko 200 - 240 cm.

- Iz prethodno navedenog može se zaključiti da ptica sa ovakvim morfološkim karakteristikama može izazvati veoma ozbiljnu nezgodu u slučaju da se na nju naleti putničkim vozilom, gde verovatno ni sama ne bi preživela - navode iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

U saopštenju ističu da je preporuka da u ovakvim situacijama treba biti obazriv u saobraćaju, te usporiti vozilo i lagano zaobići životinju koja se nalazi na auto-putu.

- Nikako ne treba pokušavati da je samostalno izmestite ili oterate sa auto-puta jer je to vrlo nebezbedno, već o uočenoj situaciji obavestiti saobraćajnu policiju ili nadležni zavod - ističu oni.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
18°
Vlažnost: 68%
Pritisak: 1010.6 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?