U Novom Sadu najveća kolonija belih roda u Srbiji

15:04:00 21.04.2024, Komentara: 0

Novi Sad - Deseta je godina kako se rode iz daleke Afrike vraćaju u svoja gnezda, na stubovima nedovršenog objekta na Klisi. To je jedna od najvećih kolonija belih roda u ovom delu Evrope.

U Novom Sadu najveća kolonija belih roda u Srbiji


- Broj je rastao neprestano, 2017. je već bilo osam gnezda, 2021-2022, bilo je 33-31 gnezdo, i prošle godine 54 gnezda, i nadamo se da će ove godine biti još više – kazala je za RTS Jelena Guduraš iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Korisna je u čovekovoj okolini jer se hrani zmijama i glodarima, a ugrožava je nestanak prirodnih staništa, krivolov, trovanje, strujni udar. Zato je pravi fenomen kada se na jednom mestu pojave u ovolikom broju.

- Oni ovde imaju vrlo veliku visinu gnezda, znači preglednost okoline je vrlo dobra, imaju vrlo blizu prilično velike količine hrane, dakle tu je deponija koja je otvorena i tu su bare, pašnjaci i okolna poljoprivredna zemljišta, osim toga, iako je u blizini prometnih puteva, ovo mesto je prilično mirno i ne uznemiravano, i to je idealna kombinacija uslova koje su rode prepoznale - navodi Marko Tucakov, iz Pokrajniskog zavoda za zaštitu prirode.

Rode su izvanredni neimari, o tome najbolje govori činjenica da tokom prošlogodišnje superćelijske oluje koja je zahvatila Novi Sad, nije oboreno nijedno njihovo gnezdo. One na taj način brane svoj život, a na ovim stubovima i svoje stanarsko pravo.

Vlasnik objekta na kojem se nalaze gnezda, ima i planove za završetak objekta. Iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode tvrde da se u takvim planovima mora pronaći mesto ili rešenje i za bele rode.

- Po zakonu, one moraju tu ostati, to je njihovo stanište i ono se ne sme uznemiravati i uništavati, postoje različite opcije u zavisnosti od toga kako će teći razvoj objekta, ali javnost treba da bude sigurna, da ćemo učiniti sve da rode ovde ostanu, nadamo se da će se njihov broj i povećati - kaže Marko Tucakov.

Ove godine biće organizovan i veliki evropski popis belih roda, a u akciju se mogu uklučiti i građani.

- Ne treba im čak ni dvogled, ni nešto od opreme, mogu i golim okom da vide rode, odnosno da izbroje mladunce koji vire iz gnezda, tako da osim dobre volje, nije potrebno ništa - zaključuje Jelena Guduraš iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Još uvek nisu pristigle sve rode, pa će u letnjim mesecima biti poznato da li će i prošlogodišnji rekord po broju gnezdećih parova biti oboren.


Izvor: RTS

Foto: Damir Trnovac, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
25°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 1004.8 mb
Vetar: 2 m/s, SSW
Pon 14° - 27° Pretežno sunčano
Uto 14° - 26° Poslepodnevni pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?