Urađeno više od 2.000 skriniga kancera dojke, ali odziv žena i dalje mali

20:04:00 23.04.2016, Komentara: 1

Novi Sad - Kod 16 žena otkriven je kancer dojke, od ukupno 8.923 koje su u skriningu pregledane u novosadskom Domu zdravlja.

Urađeno više od 2.000 skriniga kancera dojke, ali odziv žena i dalje mali

U prva tri meseca ove godine urađeno je više od 2.000 skrininga kancera dojke, što je u odnosu na druge domove zdravlja u Srbiji do pet puta više. Ipak, odziv žena na skrining je manji od očekivanog, što je jedna od najvećih poteškoća u radu novosadskog Doma zdravlja.

S druge strane mamografski aparat je zimus bio pokvaren zbog velikog broja snimanja. Sada on radi nesmetano i u punom kapacitetu, kaže se u saopštenju Doma zdravlja "Novi Sad".

U organizaciji Ministarstva zdravlja Srbije i Kancelarije za skrining od februara 2013. godine sprovodi se organizovan skrining kancera dojke u okviru Nacionalnog programa za žene starosti od 50 do 69 godina. On podrazumeva pozivanje zdravih žena na mamografski pregled i ukoliko je nalaz uredan, ponovo se pozivaju za dve godine.

Ilustracija: giulio nepi / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

ja sam novosađanka

, *.adsl.eunet.rs

Od ovih priča da se organizuju preventivni pregledi i skrininzi raka dojke mi se povraća jer je sve LAŽ. Žena sa od 48 godina i imam problem policističnih grudi koje se moraju bar jednom godišnje pratiti snimanjem na ultra zvuku. Da li znate koliko čekate snimanje od dana kad dobijete uput? Poslednji put sam čekala više od 6 meseci, i tad ne bi bila na redu već sam digla frku u kol centru i zakazali me za tri dana. Ovde žene mogu da ladno umru što se tiče njihove brige za naša zdravlje.Tako da bi bilo lepo da država ne priča šušlje priče o preventivi već da nešto preduzme ukoliko im je do našeg zdravlja i života.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
27°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 1002.6 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Uto 17° - 27° Poslepodnevni pljuskovi
Sre 16° - 26° Mogući pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?