Video: 40 godina vojvođanskog javnog servisa

13:11:00 29.11.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Radio-televizija Vojvodine ovih dana slavi 40 godina rada. Prvi TV Dnevnik, emitovan je 27. novembra 1975. godine u 19.30 sati iz tada nove zgrade na Mišeluku.

Video: 40 godina vojvođanskog javnog servisa

Od samog svog početka, tadašnja TVNS emitovala je program na pet jezika i to srpskom, mađarskom, rumunskom, slovačkom i rusinskom, što je poslužilo kao ideja za prvi logo TVNS - blenda sa pet polja.

Pored Dušana Popova, koji je "otvorio" prvi Dnevnik TVNS, prezneteri su bili i Doda Tot, Tomislav Dražić, Marija Balgavi i Slobodan Božović. Sve je izgedalo ovako:


Tadašnja zgrada Televizije Novog Sada na Mišeluku podignuta je od 1973. do 1975. godine, dok je poslednji deo ovog kompleksa, od više od 23.000 kvadrata, useljen 1996. godine. Raspored redakcija i tehničkih odeljenja urađen je po uzoru na Bi-Bi-Si (BBC) pa je zbog toga i cela televizija nazivana "BBC u malom".

Video: 40 godina vojvođanskog javnog servisa

Zgrada je izgrađena od sopstvenog novca i uz pomoć Autonomne pokrajine Vojvodine. Slobodan Budakov, prvi direktor TVNS, rekao je da novca nije nedostajalo jer je naplata pretplate bila viša od 98 odsto.

Srušena je tokom bombardovanja 1999. godine, a danas, snimljena dronom, izgleda ovako:

Izvor: RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 75%
Pritisak: 1006.2 mb
Vetar: 1 m/s, WSW
Uto 2° - 11° Malo i umereno oblačno
Sre -1° - 14° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?