11 godina od tragičnog požara u „Laundžu“

13:02:00 17.02.2019, Komentara: 1

Novi Sad – Danas se navršava jedanaest godina od požara u kafiću „Laundž“, u kojem je osam mladih ljudi izgubilo život, a dvoje teže povređeno.

11 godina od tragičnog požara u „Laundžu“


U stravičnom požaru, koji je izbio tog 17. februara 2008. godine, poginuli su brat i sestra Miloš (19) i Mirjana (23) Pekić, Milena Kolundžić (23), Boris Bjekić (20), Dušica Kulaš (23), Marija Gavrančić (23), Vladan Dragović (23) i Branka Saković (23). Skokom kroz prozor na spratu iz vatrene stihije uspeli su da se spasu Maja Milikšić i Aleksandar Antić.

Prvooptuženi Miloš Malešev iz Novog Sada osuđen je na zatvorsku kaznu od 12 godina. Na osnovu Zakona o amnestiji, 2012. godine Maleševu je smanjena kazna na devet godina zatvora i trebalo bi da je 2017. godine pušten na slobodu. Suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan osuđeni su na po sedam godina, dok je zbog pomaganja na zatvorsku kaznu od dve godine bio osuđen Bojan Kulačanin.

Ispred pasaža u Zmaj Jovinoj 8 stoji spomen-ploča sa imenima osmoro nastradalih.

Ni ove, kao ni prošle godine nijedan gradski zvaničnik nije najavio polaganje venca ili obeležavanje godišnjice ovog tragičnog događaja.

Činilo se da će ova tragedija biti dovoljna opomena svima da se prilikom izdavanja dozvola i kontrole ugostiteljskih objekata povede više računa, ali svega četiri godine kasnije, 1. aprila 2012, u požaru u diskoteci „Kontrast“ poginulo je šestoro mladih - Marina Aničić (25), Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija (26), Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković (21).

U spomen stradalim devojkama i mladićima, nastala je i predstava „Požar. Laundž / Kontrast“ ili „Tamo gde smo ostali“. Predstavu je režirala Mia Knežević, a dramaturg je bio Momčilo Miljković. Jedan od ciljeva predstave je da se ovi tragični događaji ne zaborave, već da se vrati pažnja na njih, da se ne bi desio i treći, a u predstavi igra 14 glumaca i glumica, koliko je bilo stradalih.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Tuga

Slomen ploca se nalazi na zudu zgrade ispred broja 8 a sam kafic se nalazio u broju 10. Nekome je bitno kada napisete neistinu gde je neko poginuo.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1001.5 mb
Vetar: 1 m/s, S
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?