25 godina od NATO bombardovanja

11:03:00 24.03.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Pre tačno 25 godina, nešto pre časova počelo je bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije. U 78 dana agresije bombe su padale na gradove, mostove, fabrike, bolnice, televizije... O broju žrtava još se spekuliše.

25 godina od NATO bombardovanja


U Novom Sadu su poznate samo civilne žrtve. Oleg Nasov je nastradao 1. aprila prilikom rušenja Varadinskog mosta, a Milan Bajić 8. juna na kućnom pragu u Šangaju. Povređeno je više od 50 Novosađana.

Novi Sad je bio među gradovima koji su pretrpeli najveću štetu. Tada je ostao bez sva tri mosta preko Dunava, gađani su Rafinerija, Televizija Novi Sad, „Novograp“, „Jugovićevo“...

Više kuća je oštećeno 30. maja u Sremskoj Kamenici kada je jedna bomba pala usred naselja, u Šangaju koji je pored same Rafinerije više objekata je uništeno ili oštećeno, a jedan projektil je 6. maja uništio zgradu na Detelinari u ulici Đule Molnara i oštetio više okolnih zgrada, kao i Osnovnu školu „Svetozar Marković Toza“. Tada je povređeno oko 40 ljudi.

Jedan od ratnih heroja je Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja Ribar, koji je prilikom rušenja Mosta slobode spasao devet ljudi iz Dunava. Velja Ribar preminuo je početkom januara 2015. godine u 58. godini.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
16°
Vlažnost: 82%
Pritisak: 998.4 mb
Vetar: 3 m/s, E
Sub 11° - 23° Mogući pljuskovi
Ned 11° - 27° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?