4 × dana + 4 × Džeki + 1 × Vorhol

19:10:00 25.10.2017, Komentara: 0

Novi Sad – Novosađani će od sutra imati priliku da pogledaju serigrafiju Endija Vorhola 4 x Jackie, koja se nalazi u vlasništvu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Serigrafija će biti upriličena u naredna četiri dana (od 26. do 29. oktobra) u Galeriji Matice srpske.

4 × dana + 4 × Džeki + 1 × Vorhol

plakat: Galerija Matice srpske

Serigrafija se sastoji od četiri fotografije Žakline Džeki Kenedi od kojih je jedna načinjena neposredno pre ubistva Džona F. Kenedija, a ostale nekoliko dana nakon toga. Endi Vorhol je u ovom portretu prve dame Sjedinjenih Američkih Država spojio dve teme svoje umetnosti – temu slave i temu smrti. Kada ponavlja lik jedne javne ličnosti u brojnim varijacijama i serijama, poput Džeki Kenedi, Vorhol joj daje status idola i stvara zvezdu koja, kao i industrijski proizvodi na njegovim delima postaje potrošačka roba.

Tokom četiri dana druženja sa Džeki Kenedi i Endijem Vorholom, Galerija Matice srpske je priredila sadržajan program – promociju knjige, predavanja o pop artu, filmske projekcije i nagradnu igru.

Dan 1 - četvrtak, 26. oktobar

* 18.00 sati: Promocija knjige prof. dr Simone Čupić Džon Kenedi i „nova granica” kulture. Mona Liza i Supermen

Dan 2 petak, 27. oktobar

* 18.00 sati: Projekcija filma Džeki (režija: Pablo Laren, SAD 2016, 100 min.) Biografski film o Džeki Kenedi prati njen život u periodu kada je bila prva dama SAD-a i u danima posle atentata na njenog supruga Džona F. Kenedija u Dalasu 1963. godine.

Dan 3 - subota, 28. oktobar

* 11.00 sati: Projekcija filma J. F. K. (režija: Oliver Stoun, SAD 1991, 188 min.) Ovaj politički triler iz 1991. godine baziran je na knjigama Džima Garisona On the Trial of the Assassins i Džima Marsa Crossfire: The Plot That Killed Kennedy i prati događaje neposredno nakon ubistva predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džona F. Kenedija.

* 18.00 sati: Predavanje Pop art i Džeki. Reprezentacija poznatih ličnosti u umetnosti pop art-a (Dea Cvetković, istoričar umetnosti)

Dan 4 - nedelja, 29. oktobar

* 11.00 sati: Projekcija filma Džeki (režija: Pablo Laren, SAD 2016, 100 min.) Biografski film o Džeki Kenedi prati njen život u periodu kada je bila prva dama SAD-a i u danima posle atentata na njenog supruga Džona F. Kenedija u Dalasu 1963. godine.

* 18.00 sati: Predavanje Supa u modi. Elementi popularnog u umetnosti (Miroslava Žarkov, istoričar umetnosti)

Svakog dana pre i posle programa posetioci će moći da učestvuju u nagradnoj igri 15 minuta slave. Jedna od najpoznatijih izjava Endija Vorhola je da će „u budućnosti svako biti slavan na 15 minuta”, a to je upravo budućnost koju danas živimo. U okviru igre 15 minuta slave posetioci će imati priliku da uz pomoć fotošop filtera izrade svoj portret u prepoznatljivim „vorholovskim” bojama. Osim što će dobiti fotografiju na poklon Galerija će na svom instagram profilu objaviti njihove fotografije i tako ih učiniti „poznatim”. Autor fotografije sa najviše sviđanja će dobiti svoj portret izrađen u većem formatu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
23°
Vlažnost: 61%
Pritisak: 1002.5 mb
Vetar: 3 m/s, SSW
Sre 13° - 22° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 13° - 21° Mogući pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?