50 reciklažnih kontejnera za staklenu ambalažu

12:03:00 19.03.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Ukupno 50 reciklažnih kontejnera za staklenu ambalažu postavljeno je na novosadskim ulicama. To je prvi korak ka uvođenju primarne separacije, jer je cilj vakvih kontejnera da se prikupljene količine otpada povećaju za najmanje 20%, u narednih godinu dana. Na ovaj način Evropska prestonica kulture se pridružila Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Somboru i Varvarinu, koji su se pre nje uključili u projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, navodi se u saopštenju.

Projekat, koji je pokrenula Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), regionalnog je karaktera i sprovodi se u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji. U Srbiji je partner na ovom projektu kompanija „Sekopak“, kao operater ambalažnog otpada, dok je za sprovođenje projekta zadužen NALED.

50 reciklažnih kontejnera za staklenu ambalažu


Staklenu ambalažu možete odložiti na sledećim lokacijama:

- Modene br. 5
- Konstantina Danila br. 2
- Ignjata Pavlasa br. 20
- Dunavska br.37
- Beogradski kej br.7
- Miloša Bajića br.1
- Daničićeva br. 9
- Stevana Milovanova br. 8
- Kozačinskog br.8
- Bulevar Mihajla Pupina 7, 19 i 22
- Trifkovićev trg 1 i 9
- Prolaz Miloša Hadžića bb
- Miletićeva br. 1 i 51
- Trg Marije Trandafil br. 1
- Šafarikova br.15
- Jevrejska br. 18, 21, 36
- Vojvode Mišića br.14 i 30
- Maksima Gorkog br. 1, 10, 17, 29, 36, 41, 53, 61
- Radnička br.11, 19, 21, 31, 47, 51 i 53
- Sutjeska br. 2 + „Paradizo“
- Stevana Musića br. 15

Članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove Mira Radenović apelovala je na građane da se pridruže ovoj akciji, jer su zdrav i čist Novi Sad prioritet svih njegovih stanovnika.

- Nadamo se uspešnoj realizaciji ovog projekta i molimo građane da daju svoj doprinos time što će puniti „zvona“ staklenom ambalažom, jer su zaštita i unapređenje životne sredine ono čemu svi treba da stremimo – naglasila je članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove Mira Radenović i dodala da predstoji izgradnja regionalnog centra za upravljanje otpadom, po svim ekološkim standardima koje propisuju EU direktive.

Direktor JKP „Čistoća“ Vladimir Zelenović rekao je da su kontejneri raspoređeni na lokacijama koje su odabrane na osnovu istraživanja o potrebama, sa namerom da što veći broj staklenog otpada završi u tim kontejnerima, a ne zajedno sa ostalim komunalnim otpadom.

50 reciklažnih kontejnera za staklenu ambalažu


Prema rečima šefa Jedinice za zaštitu životne sredine u NALED-u Slobodana Krstovića, dosad je prikupljeno više od 400 tona stakla, a rezultati prevazilaze inicijalna očekivanja.

- Na tržištu Srbije se godišnje plasira 87.000 tona stakla, od čega se reciklira nepunih 50%. Jedan od glavnih razloga za ovakvo stanje leži u nedovoljnom broju kontejnera za odlaganje, zbog čega NALED aktivno radi na postavljanju nedostajuće infrastrukture, kako bismo imali gde da odlažemo otpad od hrane, sijalica, baterija, a sada i stakla, i da zajedno stvorimo ekološki i ekonomski održiv sistem sakupljanja i reciklaže - kaže Krstović.

Nacionalni koordinator GIZ-a ORF MMS Zorica Bilić istakla je da je ovo prilika za Srbiju da odgovori na zahteve Poglavlja 27 u pristupanju Evropskoj uniji, koji između ostalog nalažu znatno veće sakupljene količine različitih vrsta otpada. Ona je istakla da je reciklaža stakla polje na kome je potrebno značajno unapređenje kako bismo dostigli evropski nivo, te da nam taj projekat pruža osnovu za takav potez.

Kompanija „Sekopak“ je ovlašćeni operater na projektu i ona će sav prikupljeni stakleni otpad iz Novog Sada odvoziti na dalji tretman u Hrvatsku.

- Više od godinu dana razvijamo projekat i veoma nam je drago što se naš zajednički trud isplatio. Početni cilj projekta bio je da povećamo reciklažu staklene ambalaže za 20%, a mi smo već na 45%. Uigrani smo, znamo koji su potencijalni izazovi i koji su mehanizmi da projekat zaživi i u Novom Sadu, kao što je zaživeo u drugim gradovima - rekla je direktorka kompanije „Sekopak“ Belanović Kokir, navodi se u saopštenju.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Sumaglica
Vlažnost: 100%
Pritisak: 1008.3 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Pon 0° - 9° Mogući pljuskovi
Uto 4° - 14° Promenljivo oblačno

Anketa

Izlazite li na izbore?