528 zaraženih, osam preminulih od COVID-19 u Srbiji, pripreme na NS sajmu za lakše obolele

15:03:00 27.03.2020, Komentara: 0

Novi Sad - U Srbiji je do 15 časova 27. marta 2020. godine registrovano ukupno 528 potvrđenih slučajeva COVID-19. Od 71 novopotvrđenog slučaja, njih 48 je hospitalizovano.

528 zaraženih, osam preminulih od COVID-19 u Srbiji, pripreme na NS sajmu za lakše obolele

foto: Grad Novi Sad, Pripreme na Novosadskom sajmu



U Kliničkom centru Vojvodine preminuo 62-godišni pacijent iz Kikinde pozitivan na koronavirus, saopštila je zamenica direktorke Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za novinare u Beogradu.

Reč je, kako sa navodi u saopštnju KCV, o pacijentu koji je, pored infekcije tim virusom, bolovao od više drugih bolesti.

U Srbiji dosad od posledica koronavirusa preminulo osam osoba, uključujići i poslednji slučaj u Kliničkom centru Vojvodine.

U bolnicama širom Srbije je hospitalizovano ukupno 254 ljudi. Kako je navedeno, zaključno sa 12 časova, na respiratoru je njih 45 - na Infektivnoj klinici u Beogradu 11, troje u KC Niš, petoro u KC Vojvodina, petoro u Kragujevcu, devetoro u bolnici „Dragiša Mišović“, jedan na Klinici za pulmologuju, dok se u Nišu, stara zgrada hirurgije, nalazi 11 osoba na respiratoru.


Novosadski sajam sprema se za prihvat 1.000 lakše obolelih od koronavirusa

Pripadnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i volonteri na Novosadskom sajmu rade na pripremanju prostora za prihvat i smeštaj osoba sa lakšom kliničkom slikom virusne infekcije Kovid 19, ukoliko se za tim ukaže potreba. Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da će prostor na Sajmu biti osposobljen za prihvat oko 1.000 ljudi, gde će imati neophodne uslove za život i medicinsku pažnju.

528 zaraženih, osam preminulih od COVID-19 u Srbiji, pripreme na NS sajmu za lakše obolele

foto: Pokrajinska vlada


- Na devet kreveta biće postavljen jedan paravan, svako će imati kasetu za lične stvari. Život će biti organizovan po vojničkim pravilima i vodiće se računa o svakom ko dođe, a najbolje bi bilo da se za ovim smeštajem ne javi potreba. Objekti u Novom Sadu i Beogradu biće jednako opremljeni, ali to nisu mesta za uživanje, već za lečenje i najmanju moguću izloženost zdravstvenim rizicima - rekao je Vulin.

Predviđeno je da u Master hali i Hali 1 Novosadskog sajma, koje su dezinfikovane, bude oko 1.000 kreveta, koji se trenutno postavljaju, a nameštaju se dodatni toaleti, tuš kabine, paravani, smeštaj za medicinske radnike i prostorija za medicinsko osoblje, kao i sve drugo što je potrebno.

528 zaraženih, osam preminulih od COVID-19 u Srbiji, pripreme na NS sajmu za lakše obolele

foto: Pokrajinska vlada



- Nadam se da neće biti potrebe da koristimo ovaj prostor, ali moramo biti spremni za, po sve nas, gori scenario. Ova slika treba da bude opomena za sve, da ostanemo kod kuće, jer su pred nama odlučujuće nedelje - naveo je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

On je pozvao građane da nose zaštitne maske, jer ih kako je rekao, sada ima u apotekama.


Među novozaraženima u Vojvodini pet zdravstvenih radnika


Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da od juče u Vojvodini ima 13 novih pozitivnih slučajeva na korona virus, od čega su petoro zdravstveni radnici, a osmoro su „neodgovorni građani koji su se družili po kućama“.

On je upozorio i da pojedinci zloupotrebljavaju Hitnu pomoć, pa se dešavalo da građani ovu službu zovu zbog srčanih problema, a na licu mesta se ispostavilo da imaju i visoku temperaturu, zbog čega je u Vojvodini pet lekarskih ekipa moralo u izolaciju. Pokrajinski sekretar se osvrnuo i na slučaj novosadskog stomatologa koji se već nekoliko dana nalazi na lečenju u Kliničkom centru Vojvodine i na respiratoru je. Naime, sumnja se da je on radio nakon što su mu se pojavili simptomi virusa koron. Nakon što se čulo za njegov slučaj, udruženja stomatologa, prijatelji i članovi porodice su stali u njegovu odbranu, između ostalog navodeći da se obraćao lekarima i da je u bolnicu primljen tek kad je njegovo stanje postalo teško. Gojković je naveo da ne bi da ulazi u detalje slučaja, ali da nije baš sve tako kako se plasira u javnosti i ponovio da će protiv svih koji ne poštuju preporuke oko zaštite od zaraze biti pokrenuti krivični postupci.

528 zaraženih, osam preminulih od COVID-19 u Srbiji, pripreme na NS sajmu za lakše obolele

foto: Ministarstvo odbrane

Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 100%
Pritisak: 998.7 mb
Vetar: 2 m/s, WNW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?