A od državnog Deda Mraza – poskupljenja i povećanje minimalca

19:01:00 02.01.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Nova 2023. godina počela je i donela nove, više grejanja, struje, parkiranja, puterine, pijačarine, a očekujemo da će to uticati na poskupljenje gotovo svega.

A od državnog Deda Mraza – poskupljenja i povećanje minimalca


Prvog dana „Elektroprivreda Srbije“ povećala je cenu struje za 10 %, što će u proseku povećati račun za nekoliko stotina dinara. Takođe, od juče je cena gasa viša za oko 11 odsto, što za sobom povlači i poskupljenje usluga kod preduzeća koja koriste ovaj energent.

Tako je „Novi Sad – Gas“ najavio da će u prvoj kategoriji za malu potrošnju kilovat čas biti 3,92 dinara, a za vanršnu, ravnomernu i neravnomernu potrošnju kilovat čas je 3,71 dinar. U drugoj kategoriji, za sve grupe kupaca, cena je 3,52 dinara po kilovat času.

Za građane čije stanove zagreva „Novosadska toplana“, grejanje je poskupelo za 11,39 odsto po kvadratnom metru, te će sad biti 100,5 dinara. Topla voda je poskupela za oko pet odsto, i sada iznosi 236,3 dinara po kubiku. Za isti procenat rastu cene i za poslovne potrošače, kao i za građane koji koristi kaloriometar.

Podsetimo da su i 1. avgusta poskupeli gas i struja, a potom voda, kanalizacija i odnošenje smeća za 12 odsto. Od 1. decembra poskupeo je taksi za oko 10 odsto, a od juče je skuplja i putarina za devet odsto.

Od 1. januara više novca izdvajamo i za parkiranje. Sat vremena u ekstra zoni košta 80 dinara, u crvenoj 60. Za plavu zonu, u kojoj nema vremenskog ograničenja, plaća se 50 dinara po satu. Cena od 95 dinara za dnevno parkiranje u beloj zoni ostaje nepromenjena. Međutim, neke druge kategorije će poskupeti.

Novosadska uprava povećala je i cenu pijačarine za 12 odsto, pa možemo očekivati da će to uticati na poskupljenje robe na pijaci.

Ono što možemo očekivati je poskupljenje gradskog prevoza. Spekuliše se da će pojedinačna karta u autobusu biti 70 ili 75 dinara, što je za pet ili deset dinara skuplje od sadašnje karte.

Cigarete su od juče, zbog akcize, u proseku poskupele deset dinara po paklici, pa će najjeftinija koštati 310, a najskuplja oko 600 dinara.


Dve dobre vesti

Prva dobra vest je da porez na nekretnine nije povećan ni ove godine, odnosno od 2020. godine je isti.

A kao drugu dobru vest izdvajamo povećanje minimalne zarade u Srbiji za 14,3 odsto, pa minimalac od 2023. iznosi 40.020 dinara. To znači da je minimalna zarada po sati 230 dinara. Do sada je minimalac iznosio 35.000 dinara.

Država je nastavila i sa smanjenjenjem opterećenja na zarade koje je počelo 2017. godine. Neoporezivi deo zarade od 1. januara uvećan je sa 19.300 dinara na 21.712.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 998.5 mb
Vetar: 1 m/s, ENE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?