Aerodrom na Čeneju u kategoriji sa avionima do 100 mesta

09:08:00 04.08.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Odeljenje za urbanizam i izgradnju grada Novog Sada objavilo je nacrt plana za razvoj lokalnog aerodroma Čenej koji će se koristiti u komercijalne svrhe. Kako piše Blic biznis, plan zahteva izgradnju asfaltirane piste i zgrade terminala, a vrednost projekta procenjuje se na 20 miliona evra.

Aerodrom na Čeneju u kategoriji sa avionima do 100 mesta


- Aerodrom Čenej treba da se koristi za komercijalne letove, čartere za slobodno vreme, letove radnika i avio taksi. Pored toga, i dalje će se koristiti u poljoprivredne i sportske svrhe. Regionalne operacije predviđaju povezivanje Severne Srbije s poslovnim centrima u bivšim jugoslovenskim republikama i drugim susednim zemljama - kažu u gradskom odeljenju za urbanizam.

Dodaju da dužina piste za vreme prve faze razvoja aerodroma Čenej treba da bude dugačka najmanje 1.500 metara, a široka trideset metara. U drugoj fazi će biti produžena na 2.500 metara i proširena na 45 metara. Pista će se protezati od severozapada do jugoistoka, izbegavajući stambene delove grada.

Kako se navodi, plan je stavljen na javni uvid 22. jula, a biće izložen do sutra, 5. avgusta.

Pre tačno godinu dana Skupština Novog Sada glasala je za izradu razvojnih planova aerodroma, pozivajući na izgradnju modernog aerodroma koji bi ispunio potrebne uslove za obavljanje komercijalnog vazdušnog saobraćaja.

Sadašnji sportski i poljoprivredni teren u selu Čenej ima samo travnatu pistu. Novi Sad se nada da će aerodrom razviti do 2021. godine kada grad treba da postane Evropska prestonica kulture.

- Aerodrom bi trebalo da bude u kategoriji C, sa avionima do 100 mesta. Njegov razvoj treba da se odvija u više faza, što bi trebalo da uključuje prateću infrastrukturu, kao što je smeštaj u hotelima - izjavio je šef novosadske kancelarije za urbanizam Dušan Miladinović.


Izvor: Blic biznis


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
18°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 995.8 mb
Vetar: 5 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?