Akcije „Ciklonizacije” protiv komaraca i krpelja

13:05:00 14.05.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Akcija prskanja komaraca počela je u drugoj polovini aprila serijom larvicidnih tretmana i onih protiv odraslih jedinki komaraca, a proteklog vikenda „Ciklonizacija” je izvela i treći krug tretmana.

Akcije „Ciklonizacije” protiv komaraca i krpelja

Foto: Ciklonizacija


- U subotu su naše ekipe, na osnovu rezultata monitoringa, izvele tretmane sa zemlje protiv urbanih ili, takozvanih, kućnih komaraca. Tretmani su obuhvatili područje na kojem je utvrđeno prisustvo komaraca, a to su Telep, Adice, Veternik i Novo naselje - kaže menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije" Dario Aćimović i dodaje da na osnovu mapiranja, danas će biti izvedeni i tretmani protiv larvi komaraca na kanalima i stalnim barama.

– „Ciklonizacija” već godinama, u okviru akcije zaštite Novosađana od komaraca, iz aviona, helikoptera i dronova mapira sva potencijalna izvorišta komaraca i na Dunavu i na kanalima i stalnim barama. Te mape dopunjavaju se svake sezone i u kombinaciji s Geografskim informacionim sistemom daju nam mogućnost da predvidimo aktiviranje izvorišta i na vreme uradimo i larvicidne tretmene i tretmane protiv odraslih komaraca. Takođe nam daju mogućnost da brojnost komaraca redukujemo prvo biološkim preparatima – objašnjava Aćimović.

Akcije „Ciklonizacije” protiv komaraca i krpelja

Foto: Ciklonizacija



Paraleno s borbom protiv komaraca, „Ciklonizacija” u okviru redovnih aktivnosti sprovodi i sistematsku akciju zaštite zdravlja građana od krpelja. Nakon prvog kruga monitoringa i tretmana, počeo je drugi krug monitoringa.

– Činjenica je da su krpelji najaktivniji u proleće i jesen, te će u tom periodu i tretmani biti češći, a sistematski pristup suzbijanju krpelja odgovor je novosadske gradske uprave i „Ciklonizacije” na činjenicu da se iz godine u godinu povećava procenat krpelja koji prenose opasnu lajmsku bolest – kaže Aćimović.

Sistematska akcija obuhvata parkove, šetališta, igrališta i sve druge uređene zelene javne površine, a kao i ranijih godina, akcenat je na prostorima na kojima se okupljaju deca i onim određenim za istrčavanje i šetnju kućnih ljubimaca.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
19°
Vlažnost: 73%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Sub 16° - 33° Sunčano
Ned 17° - 36° Sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?