"Ako je biblioteka trošak, onda je knjiga višak"

19:05:00 19.05.2015, Komentara: 0

Srednja medicinska škola „7. april“ koja ima 52 odeljenja, dobila je novi pravilnik, kojim je, između ostalog, predviđeno da u školskoj biblioteci, koja poseduje 28.000 knjiga, radi samo jedan bibliotekar.

"Ako je biblioteka trošak, onda je knjiga višak"

Pravilnik bi trebalo da stupi na snagu od naredne školske godine, te je Stručno veće nastavnika srpskog jezika i književnosti veoma zabrinuto. Biblioteku dnevno posećuje stotinak učenika, pa bi radom jednog bibliotekara, biblioteka bila otvorena u samo jednoj smeni, a odlukom nije naznačeno šta bi se desilo kada bi ovaj zaposleni otišao na bolovanje ili godišnji odmor.

Biljana Pasternak, profesorka književnosti, rekla je za RTV da smo svedoci "gorke istine da su nam đaci nemušti, da ne umeju svoje pametne misli da pretoče u rečenice, a reč je moć i čitanjem se stvara veština govorenja".

-Zato su školske biblioteke neophodne u obrazovanju svakog učenika. Bibliotekari su ti koji uče decu da koriste knjigu ako je baš biblioteka trošak za ovo društvo onda se šalje poruka da je knjiga višak - kaže Pasternak.

Zbog novog pravilnika zabrinuti su i učenici. Ova biblioteka ne iznajmljuje samo knjige.

- Mi je koristimo i kao medijateku, radimo prezentacije i dogovaramo se oko stvari bitnih za rad parlamenta – rekao je Dragan Bijelić, predsednik učeničkog parlamenta, za vojvođanski javni servis.



Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
15°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1003.3 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?