Ako sami fotografišete dokument koji vam treba, sudu u Novom Sadu platićete to 20 dinara po strani

17:08:00 26.08.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Na pisarnici Osnovnog suda u Novom Sadu se, osim fotokopiranja, naplaćuje i fotografisanje dokumenata. Kako navodi portal 021, da bi građanin uslikao jednu stranu dokumenta, mora da plati 20 dinara, isto koliko bi izdvojio i da fotokopira jednu stranicu dokumenta. Obaveštenje o tome postoji na šalteru, ali ne piše na osnovu čije odluke se to naplaćuje.

Ako sami fotografišete dokument koji vam treba, sudu u Novom Sadu platićete to 20 dinara po strani


Dejan Gavrilović iz organizacije za zaštitu potrošača „Efektiva“ kaže za 021 da je razgovarao sa pravnicima u Beogradu i da je njima ova praksa potpuno nepoznata i ne zna da li se još negde ova „usluga“ naplaćuje. Ovo opisuje kao „skandal svoje vrste“, jer, dajući dozvolu nekom da fotografiše spise, sud nema nikakve troškove, s obzirom na to da onaj ko fotografiše koristi svoj telefon ili fotoaparat, kako bi potom taj isti fajl prebacio na računar i odštampao.

- Potpuno je nelogično da naplaćuju slikanje, to je kao da ti naplaćuju ulaz u sud, razgovor sa nekim na pisarnici ili šetanje po zgradi suda. Potpuno suludo, jer ti ljudi koji rade na pisarnici su plaćeni novcem poreskih obveznika - ističe Gavrilović.

Objašnjava i da na šalteru postoji obaveštenje o naplati fotokopiranja u kom se navodi da se ova taksa naplaćuje po odluci suda, dok na papiru kojim se obaveštava o naplati fotografisanja ne stoji na osnovu čije odluke je doneta.

- Da li je to neko samoinicijativno okačio jer je želeo da zaradi ili je u pitanju nešto drugo, zasad nije poznato - kaže Gavrilović i zaključuje da je ukoliko odluka o naplati postoji, važno saznati na osnovu čega je doneta.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
14°
Vlažnost: 67%
Pritisak: 998.7 mb
Vetar: 9 m/s, ESE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?