Ako sutra dođe do zahlađenja, Ciklonizacija će uveče prskati komarce iz vazduha i sa zemlje

20:08:00 28.08.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Ukoliko se najave zahlađenja za sutra, 29. avgust, ispostave tačnim, „Ciklonizacija“ planira večernje kombinovane tretmane iz vazduha i sa zemlje protiv rečnih komaraca u Novom Sadu i Beočinu. Ovo prethodnih dana nije bilo moguće, jer, kako kažu iz „Ciklonizacije“ za 021.rs, na visokim temperaturama preparat iz aviona i helikoptera brzo isparava i ne dolazi u dodir sa komarcima.

Ako sutra dođe do zahlađenja, Ciklonizacija će uveče prskati komarce iz vazduha i sa zemlje


Tretman će biti izveden sa tri aviona, helikopterom i više od 20 ULV generatora na automobilima.

Prethodni tretmani su zato bili vršeni sa zemlje. Kako dodaju iz „Ciklonizacije“, serija večernjih i jutarnjih tretmana izvedena je od 23. do večeras. Inače, večeras će biti izvedeni tretmani sa zemlje protiv odraslih formi komaraca na teritoriji Grada Novog Sada i opštine Sremski Karlovci. Na teritoriji Novog Sada tretmani će obuhvatiti Kovilj, Sajlovo, Staru Detelinaru, Avijatičarsko naselje, Salajku i Petrovaradinski rit.

Uprkos svakodnevnim tretmanima od 23. avgusta, hiperprodukcija je tolika da je u pojedinim delovima naselja već nekoliko dana povećana brojnost komaraca.

Na ovom području dominantne su tri vrste komaraca. Osim ruralnih - rečnih komaraca, to su još urbani ili kućni komaraci, čija su izvorišta kanali, bare, i sve druge manje vodene površine u dvorištima, kao što su kišnjičare, kofe sa vodom, zapušeni oluci, septičke jame i od 2018. godine sa invazivnom tropskom vrstom azijskog tigrastog komaraca.

Ove godine, inače, primetno je više komaraca u Novom Sadu, Beočinu, Sremskim Karlovcima i okolini. Do povećanja broja komaraca došlo je zbog dugog perioda obilnih padavina i superćelijskih oluja, kao i nedavnih poplava u regionu.

- Upravo ove poplave dovele su u prethodnim nedeljama do visokog vodostaja Dunava koji je napunio i aktivirao izvorišta rečnih komaraca. Posle povlačenja, uz visoke temperature vazduha, dobili smo hiperprodukciju komaraca na ogromnim površinama. Ovakva situacija u avgustu nije zabeležena unazad 50 godina, koliko se „Ciklonizacija“ bavi suzbijanjem komaraca na teritoriji Novog Sada. Stručnjaci „Ciklonizacije“ su, prateći sve parametre, predvideli ovu situaciju i već sa prvim aktiviranjem izvorišta početi su larvicidni tretmani. U momentu kada je došlo i do izletanja odraslih jedinki rečnih komaraca startovali su i tretmani protiv odraslih komaraca sa zemlje - objašnjavaju iz „Ciklonizacije“.

Napominju da projekat ispuštanja sterilnih mužjaka azijskog tigratskog komarca nije deo sistematske akcije zaštite građana koju sprovodi „Ciklonizacija“, već je reč o istraživačkom projektu Poljoprivrednog fakulteta. Ističu, ipak, da to nema veze sa povećanom brojnošću komaraca, te da je termin „mutirani komarci“ koji se viđa po mrežama pogrešan.


Izvor: NoviSad.com, 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
16°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 1013.1 mb
Vetar: 5 m/s, ESE
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?