Aktivisti apeluju na odbornike da odbace GUP

17:07:00 18.07.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Grupa organizacija i građanskih inicijativa traži od novosadskih odbornika da odustanu od usvajanja Generalnog urbanističkog plana grada, za koji navode da je štetan po javni interes i koruptivan. Oni su danas odbornicima uputili apel da uskrate podršku tom dokumentu na sednici Skupštine grada, u četvrtak, 21. jula.

Aktivisti apeluju na odbornike da odbace GUP


Aktivisti navode da je reč o dokumentu koji određuje strateške pravce razvoja Novog Sada – njegovu sudbinu i kvalitet života svih njegovih građana. Podsetili su da su tokom javnih prezentacija GUP-a ukazivali na propuste i mnogobrojna štetna rešenja koja nudi ovaj dokument, te da su podneli 12.590 potpisanih primedbi koje ukazuju na mnogobrojne proceduralne i suštinske propuste JP „Urbanizam“.

- Najvažnije primedbe, od kojih nijedna nije uvažena, bile su i ostaju: GUP ne nudi viziju razvoja Novog Sada, ne vodi računa o urbanističkim, ekološkim, socijalnim ni demografskim problemima – gurajući grad u ogromna zaduženja. Takođe, u formalnom smislu je neusklađen sa zakonskim procedurama i planovima višeg reda, te kao takav ostavlja ogroman prostor za korupciju, pošto razvoj grada prebacuje na direktan odnos grad – investitori - navode aktivisti.

Dodaju da posebnu dimenziju problema predstavlja činjenica da su pojedini članovi Komisije za planove u sukobu interesa, kao i da predsednik komisije i arhitekte - članovi Komisije ne poseduju urbanističku licencu i neophodno iskustvo u planiranju, na šta je u više navrata ukazivalo Društvo arhitekata Novog Sada.

- Imajući u vidu izneto, kao građanke i građani Novog Sada, očekujemo da predlog Generalnog urbanističkog plana Novog Sada odbacite, odnosno zatražite izradu novog dokumenta koji će, kroz širok, participativan i odgovoran proces izrade, rezultirati GUP-om koji će biti u interesu i po meri građana Novog Sada. Ovo je trenutak od kog će zavisiti na koji način će nas pamtiti pokolenja. Ne dozvolite da se brukamo ni pred precima koji su gradili Novi Sad kakav poznajemo i volimo, ni pred potomcima kojima bi grad trebalo da ostavimo boljim (ekološki i urbanistički održivijim) no što smo ga zatekli – poručili su aktivisti u svom apelu.

Oni su uputili i zahtev da prisustvuju sednici, kao i zahtev da se njihovi predstavnici obrate tokom zasedanja.

Apel su uputili: Šodroš survivor kamp, Ekološki front Novi Sad, Organizacija za zaštitu prirode i životinja – OSNA, Eko straža Novi Sad, Dunavac Šodroš, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, Udruženje za zaštitu šuma, Za zeleno Novo naselje, Sačuvajmo Liman od betona, Sačuvajmo zelene površine – Telep Novi Sad, Futoška incijativa, Svet i Dunav, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Omladinska Studentska akcija – OSA, nezavisni članovi Saveta MZ „Liman“, MZ „Liman 3“ i MZ „Ivo Andrić“.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1002.2 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?