Aktivisti podneli pritužbu zbog nepostupanja policije i nasilja obezbeđenja, vlast postavlja kamere na mestu današnjeg protesta

16:07:00 28.07.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Građanski aktivisti iz Novog Sada podneli su Sektoru unutrašnje kontrole lokalne policije pritužbu na postupanje policajaca tokom protesta prošlog četvrtka, kada je bilo i nasilja nad demonstrantima, u kojem je učestvovalo i privatno obezbeđenje.

Aktivisti podneli pritužbu zbog nepostupanja policije i nasilja obezbeđenja, vlast postavlja kamere na mestu današnjeg protesta


Protesti su održani pre i tokom sednice Skupštine grada, na kojoj je usvojen Generalni urbanistički plan Novog Sada, za koji aktivisti kažu da je „krojen po meri investitora“, a ne Novosađana.

Aktivistkinja Marija Srdić objasnila je da su građani podneli pritužbu na nepostupanje policije, odnosno na to što su dozvolili da ljudi iz privatnog obezbeđenja intervenišu.

- Posebno nas zabrinjava što smo kasnije na snimcima utvrdili, i priložili u dokumentaciji, da je i sam načelnik Policijske uprave Novi Sad bio na događaju i na izvestan način koordinisao aktivnosti - kazala je Srdić novinarima ispred zgrade policije.

Ona je ocenila da je privatno obezbeđenje izašlo iz okvira svojih zakonskih ovlašćenja, a policija je to tolerisala.

Marija Prijić Lazić, supruga Milorada Ljeskovca kojeg su na protestu na veoma grub način uhapsili upravo pripadnici privatnog obezbeđenja, pozvala je građane i „poštene državne službenike“ u tužilaštvu, policiji, u državnim institucijama i organima novosadske vlasti da dodju na današnji protest ispred Policijske uprave, koji je zakazan za 19 sati.

- Kažimo ‘ne’ nasilju koje postaje institucionlizovano, sada je biti ili ne biti - kazala je ona.

Podsetila je na slučaj dečaka koga su policajci brutalno pretukli tokom protesta 2020. godine, takođe u Novom Sadu, a tužilaštvo je odbacilo odgovornost policajaca koji su to uradili.


Veliki brat

Današnji protest „Buna protiv mafije“ biće održan u 19 časova ispred stanice policije u ulici Pap Pavla 46. Upravo na toj lokaciji danas je postavljeno više nadzornih kamera, što implicira da će gradske vlasti i policija pomno pratiti dešavanja tokom protesta.

Aktivisti podneli pritužbu zbog nepostupanja policije i nasilja obezbeđenja, vlast postavlja kamere na mestu današnjeg protesta


Povećano je prisustvo policije u čitavom gradu, i u Petrovaradinu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 67%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 1 m/s, E
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?