Aktivisti probili ograde na planinarskoj stazi na Fruškoj gori

19:09:00 19.09.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Nekoliko stotina građanskih aktivista probilo je danas ograde na planinarskoj stazi na Fruškoj gori. Cilj akcije „Svi za kesten, kesten za sve“ bio je, kako su najavili organizatori, oslobađanje žute planinarske staze Novi Rakovac - Zmajevac, koja je „zbog sveopšteg investitorskog napada na prirodu blokirana privatnim kapijama i ogradama“.

Aktivisti probili ograde na planinarskoj stazi na Fruškoj gori

foto: Ekološki front Novi Sad


- Ogromna površina koja je deo Nacionalnog parka je ograđena i onemogućava slobodan prolaz divljim životinjama, planinarima i ljubiteljima prirode – navode organizatori.

Učesnici su na kapijama koje blokiraju stazu presekli lance i otvorili ih i tako uspeli da prođu stazom. Akcija je završena oko 13:30h, a investitor je nakon par sati ponovo zatvorio kapije.

- Želimo da pošaljemo poruku nadležnim institucijama vezanu za neverovatne napade na prirodu Srbije, na šume, na reke, na vazduh, na sve ono što je javno dobro. Poruka je da je zaista krajnje vreme da oni počnu da delaju na način koji štiti javna dobra i građane, a ne interes investitora - rekla je ranije aktivistkinja Dragana Arsić iz Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“.

Povod za skup je tačka inspekcijske prijave koja se odnosi na blokiranje dva javna nekategorisana puta koja su u isto vreme i žuta planinarska staza koja se nalazi u registru planinarskih staza Planinarskog saveza Vojvodine. Staza je blokirana sa dve metalne kapije i sada se nalazi u okviru ograđenog dela Fruške gore koji je otkupila Sanja Petrić. Povod je i to što je prošlo sto dana od inspekcijske prijave, a izveštaj inspekcije još uvek nije završen.

Kompanija Galens saopštila je juče da će, „uprkos navodima pojedinih medija da će kupovinom parcela na Fruškoj gori tamošnji Nacionalni park i vidikovac Kesten biti oduzeti od građana i na tom lokalitetu biti izgrađeno turističko ili stambeno naselje, ta prirodna dobra ostati otvorena za sve ljubitelje prirode“.

Istakli su da su planinari i organizovane posete turista dobrodošli u poljoprivredno gazdinstvo, nakon što se sve privede nameni.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 1001.6 mb
Vetar: 2 m/s, W
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?