Aktivisti se sukobili s policijom na Šodrošu, dve osobe privedene, više stabala posečeno

10:03:00 24.03.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Kordon policije od ranog jutra obezbeđuje seču drveća na Šodrošu. Kineski radnici su seču počeli oko 6 sati i više desetina stabala je već posečeno. Aktivisti pokušavaju da spreče seču, ali im stotinak policajaca onemogućava prilaz drveću.

Aktivisti se sukobili s policijom na Šodrošu, dve osobe privedene, više stabala posečeno

foto: Screenshot 192_rs / Instagram



Oko 8.40 došlo je do manjeg sukoba policije i aktivista, kada je jedan policajac pokušao da uzme zastavu od njih. Kako javlja reporter agencije Beta, jedan od aktivista pokušao je da probije kordon policije zbog čega ga je policija oborila na zemlju, što je izazvalo koškanje među policijom i aktivistima. Još jedna aktivistinja pokušala je da probije kordon, a zatim su njih dvoje privedeni.

Aktivisti se sukobili s policijom na Šodrošu, dve osobe privedene, više stabala posečeno

foto: Screenshot 192_rs/Instagram



Ostatak aktivista pokušao je da spreči policijsko vozilo da krene, ležeći na putu, ali ih je policija brzo rasterala i aktivisti su odvezeni.

Inače, tokom jučerašnjeg dana je sedam aktivista dobilo prekršajne prijave.

Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine je saopštio da nisu uočene nezakonitosti, a izvršni direktor za šumarstvo „Vojvodinašuma“ Marko Marinković rekao je juče da su oni samo izvršioci posla na Šodrošu na osnovu projekta pripremnih radova za izgradnju mosta. Napomenuo je da je za seču označeno 140 stabala koja su određena u saradnji sa Inistitutom za nizijsko šumarstvo i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode.

Aktivisti koji se protive izgradnji mosta na toj lokaciji, od juna su na Šodrošu, gde su podigli kamp nakon početka nenajavljene seče dvadesetak stabala. Jedan od najvažnijih razloga za protivljenje tom „glomaznom projektu“ na tom delu Dunava je, kako tvrde, nepostojanje Studije za procenu uticaja na životnu sredinu, iako je zakonom obavezujuća.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 46%
Pritisak: 1010.1 mb
Vetar: 5 m/s, N
Sre -1° - 15° Pretežno sunčano
Čet 2° - 18° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?