Aleksa Bobar prvi stigao do krsta kod Kamenice

19:01:00 19.01.2018, Komentara: 0

Novi Sad – Bogojavljenski krst na obalu Dunava u Sremskoj Kamenici izneo je Aleksa Bobar koji je prvi preplivao razdaljinu od 33 metra.

Aleksa Bobar prvi stigao do krsta kod Kamenice

foto: Grad Novi Sad

Danas je peti put za redom održano plivanje za Bogojavljenski krst u organizaciji Mesne zajednice Sremska Kamenica i Srpske pravoslavne crkve. Nakon liturgije održane u Hramu rođenja presvete Bogorodice, krst je spušten do Dunava nadomak stadiona „Fruškogorac“.

- Na veliki hrišćanski praznik Bogojavljanje, sad već tradicionalno organizujemo plivanje za časni krst. Time obeležavamo podvižništvo, ljubav, kao i koheziju našeg naroda i institucija koje su stubovi društva, a to su Srpska pravoslavna crkva, Vojska, Policija i Žandarmerija. Ove godine učestvovalo je preko 140 plivača, od toga pet žena. To je dobrovoljan čin i lično osećanje i smatram da je pobednik svako ko je danas ušao u hladan Dunav – izjavio je član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin.

Aleksa Bobar prvi stigao do krsta kod Kamenice

foto: Grad Novi Sad

Časni krst ima posebnu simboliku, cilj plivanja za njega na Bogojavljenje je dobijanje božijeg blagoslova i on predstavlja simbol zdravlja za sve ljude koji plove i koji će ploviti tom rekom.

Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
10°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 995.1 mb
Vetar: 4 m/s, E
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?