Almaški kraj očekuje kompletna rekonstrukcija 600 kuća i 20 ulica

12:12:00 01.12.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Na proleće će, uz saradnju Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada započeti potpuna rekonstrukcija i revitalizacija Almaškog kraja. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović precizirao je da projekat predviđa rekonstrukciju 600 kuća, uz potpuno novu infrastrukturu u dvadesetak ulica, u blokovima između Kosovske, Almaške, Pašićeve i Temerinske ulice. Očekuje da će u drugoj polovini decembra biti potpisan i prvi ugovor za prvu A fazu, koji će obuhvatati mali, ali najstariji deo Almaškog kraja.

Almaški kraj očekuje kompletna rekonstrukcija 600 kuća i 20 ulica


Mirović je na svom Instagram profilu objavio skice iz projekta i istakao da je Pokrajinska vlada, u saradnji sa Gradom Novim Sadom, uz koordinaciju sa Udruženjem građana „Almašani“, još pre dve godine izdvojila 100 miliona dinara za finansiranje idejnog i glavnog projekta uređenja čitavog Almaškog kraja. Potom je formirana radna grupa, a usledilo je i dobijanje građevinske dozvole, što znači da su usvojeni svi projekti i standardi za sveobuhvatnu revitalizaciju tog dela Novog Sada.

- Reč je o višegodišnjem i složenom projektu, koji će trajati između pet i sedam godina. Podsećam da se ceo kraj nalazi pod prvim, najvišim stepenom zaštite, što je proglasila Vlada Republike Srbije. Zato se radi isključivo po merama struke, zaštitara i uz puno uvažavanje mišljenja pre svega ljudi koji žive u tom delu grada. Ne može se raditi brzo, jer su pojedine kuće iz 19. veka te svaka zahteva poseban pristup, ali uz strpljenje i učešće vlasnika i koordinaciju svih učesnika, verujem da projekat možemo da završimo kao što je planirano - izjavio je Mirović za „Dnevnik“.

Almaški kraj očekuje kompletna rekonstrukcija 600 kuća i 20 ulica


Sve kuće koje su u režimu zaštite biće sanirane, odnosno radovi će obuhvatati obnovu krovova, zamenu oluka, uređenje fasada, a u nekim slučajevima i zamenu stolarije.

- Biće rekonstruisana celokupna vodovodna i kanalizaciona mreža, biće postavljena nova rasvete i urbani mobilijar, ulice će biti prekrivene kamenim materijalom, a biće i potpuno drugačije uređen saobraćajni tok. Kada je reč o zelenilu, prema procenama, sada u Almaškom kraju ima između 200 i 250 stabala. Njihov broj će biti udvostručen nakon obnove, što će posebno doprineti lepoti ambijenta - najavio je Mirović.

Almaški kraj očekuje kompletna rekonstrukcija 600 kuća i 20 ulica


On je istakao da je projekat izuzetno vredan, jer se prvi put, na osmišljen i koordinisan način i nakon dve godine detaljne pripreme, pristupa revitalizaciji najstarijeg srpskog nasleđa u Novom Sadu.

Urbanističko-arhitektonskim projektom uređenja prostorno kulturno-istorijske celine Almaški kraj obuhvaćen je prostor površine 22,58 hektara, odnosno 20 ulica i 600 objekata. Najpre je planirana obnova infrastrukture, poput vodovoda kanalizacije, elektro i energetskih instalacija, uključujući i javnu rasvetu. Nakon toga uslediće parterno uređenje, s tim da će dok su ti radovi u toku biti rekonstruisane i fasade i krovovi objekata.

Almaški kraj očekuje kompletna rekonstrukcija 600 kuća i 20 ulica


Prvom fazom radova, obuhvaćena je zona u jugoistočnom delu kulturno-istorijske celine, tačnije ulice Zlatne grede, Skerlićeva, Milovana Vidakovića, te deo ulica Save Vukovića, Đorđa Jovanovića i Nikole Pašića, kao i trg kod ulica Zlatne grede i Skerlićeve.

Urbanističko arhitektonski projekat uređenja Almaškog kraja, koji je izradila Novosadska firma „DBA“, predstavljen je prošle sedmice u KS „Svilara“, a pribavljanje tehničke dokumentacije neophodne za revitalizaciju dela grada, koji predstavlja sam početak Novog Sada, koštalo je gotovo 97,6 miliona dinara s PDV-om (97.548.000).

Almaški kraj očekuje kompletna rekonstrukcija 600 kuća i 20 ulica


Većinu ulica Almaškog kraja bi trebalo obnoviti, odnosno rekonstruisati kolovoz i pešačke staze, kao i izgraditi biciklističku stazu u Temerinskoj ulici, a gradski urbanisti su predvideli da raskršće ulica Marka Miljanova, Đorđa Rajkovića, Zemljane ćuprije i Milana Rakića bude preoblikovano u klasičnu četvorokraku raskrsnicu.

Prema rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Siniše Jokića, da bi istorijska celina bila očuvana i zaštićena, neophodno je obnoviti zapuštenu infrastrukturu i sačuvati autentični duh prostora. Iz tih razloga se, kako kaže, javila ideja o izradi Projekta urbanističko-arhitektonskog uređenja, koji će biti realizovan na osnovu sporazuma o zajedničkom investiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grada Novog Sada. Realizacijom tog projekta biće stvoreni uslovi za oživljavalje tradicije i kvalitetniji život lokalnog stanovništva ali i za razvoj turističke ponude Novog Sada.

Almaški kraj očekuje kompletna rekonstrukcija 600 kuća i 20 ulica


Od utvrđivanja Almaškog kraja za prostorno kulturno-istorijsku celinu do danas su, u okviru višegodišnjeg projekta obnove graditeljskog nasleđa Novog Sada, sređena tri objekta - u Almaškoj 5 i Zlatne grede 10 i 25. Osim toga, počela je rekonstrukcija fasada i krovova na još 14 kuća, od ukupno planiranih 25. Za tu prvu fazu izdvojeno je 100,2 miliona dinara, a ugovor je zaključen s grupom beogradskih i novosadskih firmi. Konzervatorsko-restauratorski i građevinsko-zanatski radovi planirani su na objektima u ulicama Đorđa Jovanovića 1, 3 i 4, Zlatne grede 20, na uglu sa Đorđa Jovanovića, te Save Vukovića 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8 i 10, kao i u Zemljane ćuprije 2 i Skerlićevoj 39.


Izvor: Dnevnik, NoviSad.com

Foto: Igor Mirović / Instagram


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 51%
Pritisak: 1004.6 mb
Vetar: 4 m/s, WNW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?