Almaški kraj proglašen za kulturno-istorijsku celinu

12:06:00 30.06.2019, Komentara: 1

Novi Sad - Almaški kraj proglašen je na sednici Republičke vlade za zaštićenu kulturno-istorijsku celinu, nepunih godinu dana od podnošenja predloga.

Almaški kraj proglašen za kulturno-istorijsku celinu

Direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić, rekao je za 021.rs da je ova odluka od posebnog značaja za sve Novosađane, Pokrajinu, Srbiju, ali i turiste.

"Kao što je Petrovaradinska tvrđava sa Podgrađem prostorno kulturno-istorijska celina, kao što nam je istorijsko jezgro grada kulturno-istorijska celina, to je postao i Almaški kraj. Očuvanjem te ambijentalne celine, te arhitekture, mi afirmišemo i turizam i kulturno-istorijski identitet i stare zanate koji će održavati te kuće u autentičnom izgledu, tako da je to brendiranje Novog Sada, kao grada koji čuva svoju prošlost za bolju budućnost", naveo je Jokić.

Ovo bi, objašnjava, moglo predstavljati i temelj za buduću obnovu Almaškog kraja, koja je ranije tekla otežano.

Stanovanje u zaštićenom kraju za sobom povlači i neke obaveze, odnosno, ukoliko postoji želja da se obnovi kuća, nešto izgradi, dogradi ili da se izvode bilo kakvi veći radovi koji značajnije menjaju arhitektonski izgled, potrebno je tražiti saglasnost Zavoda. Kako kaže Jokić, najvažnija obaveza Almašana biće da čuvaju svoje kuće.

"Ova zona će biti posebno zaštićena od divlje gradnje, od urbanističkog haosa, od velikih saobraćajnica. To treba da ostane kraj porodičnog mirnog života, sa autentičnom prošlošću i sadašnjošću i velikim zalogom za budućnost", zaključuio je Jokić.

Almaški kraj naseljen je pre 300 godina, a kao spomenik kulture zaštićena je crkva "Sveta tri jerarha", takozvana Almaška crkva, kao i pojedini objekti, ali to godinama unazad nije sprečavalo vlasnike kuća i investitore da na drugim objektima prave izmene po svojoj volji i tako potencijalno naruše autentični izgled ovog naselja.

Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

mima

, *.dynamic.sbb.rs

Zbog ovog na lici ce dolaziti turisti ?


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 999.1 mb
Vetar: 1 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?