Apel majke autističnog deteta: Usvojite Zakon roditelj-negovatelj

16:08:00 20.08.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Novosađanka Mila Kaić, majka troje dece od kojih je jedno autistično sa pridruženim bolestima (stanjima), apelovala je na vlasti da usvoje Zakon roditelj-negovatelj. Njen apel velikom brzinom širi se društvenim mrežama, a reakcije vlasti još uvek nema.

Apel majke autističnog deteta: Usvojite Zakon roditelj-negovatelj


- Imam 44 godine, a osećam se kao da imam 74. Umorna sam, jako sam umorna. Premorena. Ne spavam, a i kad spavam budim se još umornija. Ja molim, MOLIM, Vladu Republike Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodine da stave jednom i nas na dnevni red. Da se usvoji Zakon roditelj-negovatelj, da se dodele asistenti, da možemo bez doplate da dobijemo ličnog pratioca“, napisala je na svom Fejsbuk profilu Mila, majka jednog Severa, sedmogodišnjaka s teškim oblikom autizma, zbog kojeg dobija i napade agrasije.

Pored Severa, Mila je majka jednog srednjoškolca i devojčice koja kreće u treći razred osnovne škole. I oni zahtevaju pažnju, za šta Mila nema uvek vremena zbog posla i brige o Severu. Život sa detetom s tako teškim oblikom autizma je konstantan stres.

- Sever je neverbalan, nosi pelene i nesposoban je za samostalan život. Nema nikakav strah, pa smo morali da stavimo prepreke na prozore i balkonska vrata. Dešavalo se da stigne i do krova zgade. Dešavalo se i da visi sa sprata. Par puta je upalio kuhinju. Pod stalnim smo stresom i neko mora 24 sata da bude uz njega - objašnjava Mila kako izgleda život s hiperaktivnim i neustrašivim sedmogodišnjakom.

Ona zahteva da se zakon donese ne samo zbog nje, već zbog mnogih porodica koje su se našle u sličnom problemu, a pogotovo zbog samohranih majki koje nemaju posao i teško ga mogu naći.

- Retko ko hoće da zaposli osobu, a da nije siguran koliko na nju može da računa. Mi nikad ne znamo kako će nam započeti i teći dan. Nekad bude miran i majke mogu na posao, a nekad završimo u bolnici i ne znamo kad ćemo kući. Posebno je teško roditeljima u ruralnoj sredini i samohranim majkama – kaže za NoviSad.com Mila.

- Ne znam šta će biti s mojim detetom posle mene. Kakav život će imati. Molim vas, donesite Zakon – apeluje Mila.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 999.1 mb
Vetar: 1 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?