Aplikacija „Lako Novi Sad“ pomaže osobama koje imaju poteškoće u kretanju

19:02:00 04.02.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Aplikacija „Lako Novi Sad“ namenjena osobama koje imaju poteškoća u kretanju poput slepih i slabovidih, kao i onih koji koriste pomagala tokom kretanja, može da se preuzme na platformama Google play i Apple store, a optimizovana je za rad na svim tipovima mobilnih i tablet uređaja. Ideja za pravljenje ovakve aplikacije nastala je pre nekoliko godina na zahtev građana, ali je tek nedavno realizovana.

 Aplikacija „Lako Novi Sad“ pomaže osobama koje imaju poteškoće u kretanju


Naime, lokalni ombudsman Grada Novog Sada je u saradnji sa Pyramid ing doo izradio aplikaciju „Lako Novi Sad“.

Aplikacijom je, trenutno, obuhvaćen samo širi centar, a u planu je da se mapiraju i ostali delovi grada.

- Aplikacija funkcioniše na taj način što kada se nađete u zoni grada koju pokriva aplikacija, glasovnom funkcijom ili ukucavanjem unesete tačnu adresu gde želite da se uputite i aplikacija vam tada prikaže ili vas navodi glasovnim putem kojim ulicama i kako da se krećete, znači gde pređete ulicu sa preke strane jer tamo imate pristup a sa ove strane recimo nemate pristup saobraćajnice na kojoj se određena osoba kreće - pojašnjava za RTV lokalni ombudsman Grada Novog Sada Marina Popov Ivetić.

Ova aplikacija, koja može da bude od pomoći i roditeljima s bebama u kolicima, izrađena je na osnovu postojeće mape pristupačnosti saobraćajnica u Novom Sadu, koja se nalazi na sajtu lokalnog ombudsmana i može da se koristi i bez pristupa internetu.

Da bi aplikacija pravilno funkcionisala, potrebno je da se korisnik nalazi u zoni koja je pokrivena mapom i da glasovnom funkcijom ili ukucavanjem unese adresu do koje želi da stigne.

Aplikacija je besplatna za preuzimanje i korišćenje, ne zahteva registraciju korisnika i tokom korišćenja ne vrši prikupljanje bilo kojih informacija o korisniku ili njegovom kretanju.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
10°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 1011.5 mb
Vetar: 3 m/s, E
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?