Arhitekta Branko Žeželj dobio ulicu na Salajci dugu stotinak metara

17:12:00 04.12.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Komisija za davanje imena ulica odlučila je da građevinski inženjer, konstruktor, inovator i profesor Univerziteta Branko Žeželj dobije ulicu na Salajci. Ulica koja je ponela po njemu ime se nalazi između brojeva 9 i 11, u ulici Petra Drezgića i ima tek stotinak metara, a predlog je dala Milica Vlaisavljević. Branko Žeželj je u Novom Sadu poznat kao projektant nekadašnjeg železničko-drumskog mosta „Bratstva i jedinstva“ koji je srušen u bombardovanju 1999. godine i kojeg su ljudi zvali po imenu projektanta „Žeželjev most“.

Arhitekta Branko Žeželj dobio ulicu na Salajci dugu stotinak metara


Komisija je u Novom Sadu dala ulicu i po slikarki Olji Ivanjicki, na predlog zaposlenih u Muzeju Vojvodine. Ime je ponela do sada neimenovana ulica u ataru severno od ulica Bulevara vojvode Stepe i ulice Karolja Seleša.

Uvojene su i odluke da veći broj neimenovanih ulica u Kovilju u raznim delovima naselja dobiju imena i to na predlog Istorijskog arhiva Grada Novog Sada. Ulice su nazvane po episkopu gornjokarlavočkom Ilarionu Zeremskom, profesoru srpskog jezika i književnosti, kulturnom radniku Milošu Kolarovu i slikaru Živojinu Miškovu. Na predlog grupe zaposlenih u Muzeju Vojvodine jedna ulica je dobila ime po političaru i nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada Timi Vrbaškom, a druga neimenova ulica po filologu i ocu pčelarstva Jovanu Živanoviću.

Više neimenovanih ulica u Veterniku je dobilo imena i to na predlog zaposlenih u Muzeju Vojvodine, ulice su nazvane po trgovcu i pesniku Avramu Miletiću, književnom istoričaru i teoretičaru, kritičaru i prevodiocu, profesoru Univerziteta Dragiši Živkoviću, filozofu, pravniku, pedagoškom piscu Urošu Stefanu Nestoroviću, doktoru medicine Jovanu Apostoloviću. Na predloga Branke Rakić, jedna ulica je nazvana po grčkoj operskoj pevačici Mariji Kalas, dok je na predlog Zavičajnog udruženja „Sava Mrkalj“ jedna ulica dobila ime po srpskom učitelju, monahu i filozofu Savi Mrkalju.

Utvrđeni su predlozi rešenja po kojima se ulica bez imena u Petrovaradinu na predlog građana ove Mesne zajednice naziva Ulica orahova, zatim da u Ledincima, na predloga građana neimenova ulica dobije naziv Ulica sremskih vinograda i da se ulica bez imena u Sremskoj Kamenici nazove Ulica mirisna poljana što je predlog Ivane Pašalić.

Nakon što mišljenje daju Nacionalni saveti mađarske, slovačke i rusinske nacionalne manjine i Savet za međunacionalne odnose Grada Novog Sada, a nadležni pokrajinski sekretarijat da prethodnu saglasnost, Skupština grada će raspravljati o prihvaćenim predlozima.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
20°
Vlažnost: 43%
Pritisak: 994.6 mb
Vetar: 4 m/s, S
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?