Austrijska kompanija i novosadska „Inobačka“ gradiće četiri garaže u Novom Sadu

19:06:00 02.06.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Jedna austrijska kompanija i novosadska građevinska firma „Inobačka“ dobile su u koncesiju od 43 godine posao gradnje četiri garaže u Novom Sadu. Gradonačelnik Miloš Vučević je ovo potvrdio za 021.rs navodeći da će ostali detalji kao što su ime austrijske firme, vrednost koncesije i drugo biti poznati na sednici Skupštine grada 8. juna, kada se bude usvajao Predlog odluke o sklapanju koncesije. Vučević je dodao i da je ovo važno pitanje koje nije moglo da čeka da prođu izbori.

Austrijska kompanija i novosadska „Inobačka“ gradiće četiri garaže u Novom Sadu


- Mislim da je to toliko bitno pitanje da stvarno ne možemo da gledamo da li jesu ili nisu izbori, kao ni da li je to na tri ili 15 dana do izbora. Mi smo koncesionim pozivom obavezani da damo odgovor na ponudu kako ne bismo napravili štetu ponuđaču jer su ponuđene bankarske garancije - naveo je Vučević.

Inače, ova austrijska kompanija čije ćemo ime tek saznati i „Inobačka“ bili su jedini ponuđači na javnom pozivu.

Koncesionar će dobiti posao gradnje i održavanja podzemnih garaža u Ulici Modene, na uglu Uspenske i Šafarikove, kod zgrade Banovine i na Trgu republike.

Koncesija funkcioniše tako što zainteresovana i izabrana firma u celosti finansira sve faze ovog projekta, a garaže dobija na 40 godina, odnosno najviše 43 godine. Razlika od tri godine odnosi se na period koji će izabrana firma imati da izgradi sve četiri garaže, a snosiće i sav rizik u vezi sa komercijalnim korišćenjem garaža. Grad, u slučaju koncesije, ne snosi nikakav rizik i ne daje garancije izabranoj firmi da će uspeti da ostvari poslovni uspeh.

Pod ovakvim uslovima je Grad sklopio i javno-privatno partnerstvo za državne apoteke.

Planirano je bilo da se u koncesiju dâ 12 garaža, ali sje gradska vlast odustale od osam lokacija, između ostalog jer su se stanovnici Novog naselja i Satelita usprotivili tome da privatnik izgradi garaže u dvorišu zgrada u kojima žive i onda im naplaćuje parkiranje.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1000.6 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?