"Autoportret" Novosađanke u finalu svetskog takmičenja

10:02:00 28.02.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Fotografija mlade Novosađanke Ivane Pejak (19) ušla je u finalni izbor prestižnog svetskog takmičenja „Sony World Photography Awards”, u kategoriji „Youth Portrait”.

"Autoportret" Novosađanke u finalu svetskog takmičenja"Autoportret" kojim je Ivana ušla u finalni izbor, foto: Ivana Pejak

Na takmičenju učestvuju autori iz celog sveta, a pobednik, od deset fotografija koje su ušle u finale, biće proglašen krajem marta. Nakon toga, u aprilu će biti izabran i fotograf godine, na osnovu više od 230.000 radova koji su pristigli na konkurs, među kojima je i Ivanino delo.

Ivana, koja je učenica Gimnazije "Svetozar Marković" kaže da je "Autoportret" nastao spontano.

"U to vreme radila sam na projektu s temom imperfekcije. Palo mi je na pamet da se fokusiram na moje različite oči, a i volim da radim portrete koji su izbliza. Namestila sam stativ i aparat tako da mi svetlo s prozora pada na lice, malo sam pokvasila kosu, sela i „klik, klik, klik”. Otišla sam u školu i jedva sam čekala da se vratim kući da završim fotografiju", kaže Ivana.

Ona je počela da se bavi pre pet godina. Iako nema formalno obrazovanje u ovoj oblasti, Ivana je do sada već sarađivala sa manifestacijama kao što su Serbia Fashion Week i Exit festival.

Prema mišljenju stručnog žirija, u fokusu ovogodišnjih prijava su originalnost i snažna empatija. Od velikog broja radova, naročitu pažnju privlače fotografije delikatnih, intimnih trenutaka, velikih medijski propraćenih priča, poput konflikta u Ukrajini i izbegličke krize, kao i upotreba novih tehnologija, među kojima su dronovi i tehnike podvodnog fotografisanja.

Izvor: Dnevnik, 24sata.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1003.4 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?