Avgustovska plata niža za oko 2.000 dinara od julske „rekordne“ zarade

17:10:00 26.10.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Prosečna plata širom Srbije, pa i u Vojvodini pala je za oko 2.000 dinara. Naime, julska plata iznosila je 60.029 dinara neto, odnosno prešla je rekordnih 511 evra. A avgustovska zarada je niža i iznosi 58.513 dinara bez poreza i doprinosa.

Avgustovska plata niža za oko 2.000 dinara od julske „rekordne“ zarade


U Vojvodini je prosečna neto zarada 55.476 dinara, a najveće plate imaju zaposleni u Gradu Novom Sadu i to 65.826 dinara neto. U julu su Novosađani zarađivali 67.345 dinara.

S druge strane, tradicionalno najniže plate imaju zaposleni u Baču - svega 44.441 dinara neto.

Medijalna zarada - iznos koji obračunava Republički zavod za statistiku i do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji je u avgustu iznosila 45.000 dinara. To faktički znači da je realna zarada u Srbiji čak 13.500 dinara niža od prosečne zarade koja se predstavlja mnogo glasnije u javnosti.

Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
14°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 999.0 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?