Azijski tigrasti komarci pronađeni na dva mesta u Novom Sadu

15:08:00 15.08.2018, Komentara: 0

Novi Sad – Prethodnih dana u Novom Sadu prvi put pronađeni azijski tigrasti komarci. Kako piše Dnevnik, osam jedinki pronađeno je u parku kod Železničke stanice, jedna je otkrivena u Futoškom parku.

Azijski tigrasti komarci pronađeni na dva mesta u Novom Sadu


Ove komarce otkrio je tim „Ciklonizacije”, s biologom dr Bosiljkom Krtinić na čelu, a u okviru stalnog praćenja brojnosti i vrsta komaraca, koje „Ciklonizacija” tokom cele sezone sprovodi na teritoriji grada u saradnji s gradskom upravom.

Reč je o invazivnoj vrsti komaraca, poreklom iz jugoistočne Azije, koja se poslednjih godina pojavljuje po Evropi. Selidba tih komaraca i njihovo širenje u druga područja posledica je povećenog i ubrzanog prometa roba u svetu, ali i izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina.

- Tigrasti komarci su ranijih godina otkriveni u našem okruženju, tako da je bilo samo pitanje vremena kada će se pojaviti i na našim prostorima - objašnjava menadžer „Ciklonizacije” za odnose s javnošću Dario Aćimović.

Kako kaže, to što su pronađeni u drugom delu sezone, kao i lokacija u blizini Železničke stanice, govori u prilog tezi da je reč o jedinkama koje su stigle s nekim transportom robe, odnosno da se još uvek ne radi o vrsti koja se adaptirala na naše uslove. Ipak, kako se klima menja, može se očekivati da se vremenom ta invazivna vrsta prilagodi i započne razmnožavanje i na ovom prostoru.

Prema njegovim rečima, tigraste komarce odlikuje činjenica da im je za reprodukciju dovoljna i izuzetno mala količina vode. Kako objašnjava, reč je o komarcima koji su obično sitniji od domaćih rečnih i urbanih komaraca, ali i izuzetno agresivni u traženju krvnog obroka. Pri tome, za razliku od domaćih komaraca koji imaju „pik” ujutro i uveče, tigrasti su aktivni i „grizu” veći deo dana.

Ovaj komarac, pored našeg urbanog komarca, prenosi virus Zapadnog Nila. Da bi se suzbilo širenje te invazivne vrste, „Ciklonizacija” je odmah uradila zaprašivanje, kaže Aćimović.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 57%
Pritisak: 1010.0 mb
Vetar: 3 m/s, N
Uto 2° - 11° Malo i umereno oblačno
Sre -1° - 14° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?