Banka matičnih ćelija biće i u Novom Sadu

12:10:00 31.10.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Matične ćelije uskoro bi se mogle čuvati i u Novom Sadu, jer Zavod za transfuziju krvi Vojvodine planira otvaranje banke matičnih ćelija.

Oprema za zamrzavanje i čuvanje matičnih ćelija, vredna 26 miliona dinara, nabavljena je prošle godine, obezbeđeni su svi tehnički uslovi, i preostaje da se nadležni dogovore o realizaciji.

Banka matičnih ćelija biće i u Novom Sadu

Trenutno se matične ćelije iz pupčanika zamrzavaju i odnose u druge zemlje, o trošku roditelja.

"Mi smo danas, sa ovakvim institucijama koje smo opremili, koje imaju edukovan kadar, spremni da i mi pružimo te usluge, naravno, na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje", rekla je Vesna Kopitović, pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Ipak, Vicko Ferenc, državni sekretar u Mnistarstvu zdravlja, tvrdi da se mora ispoštovati procedura koja zahteva uvođenje novih tehnologija.

"Ja ću se i kao đak novosadskog Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu potruditi da ti planovi uspeju, jer su matične ćelije budućnost lečenja malignih, neuroloških, hematoloških i brojnih drugih bolesti" rekao je on.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 996.8 mb
Vetar: 4 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?