Batut upozorava: U 10 gradova će narednih dana biti najgore, Novi Sad među njima

16:06:00 20.06.2024, Komentara: 0

Beograd / Novi Sad – Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ upozorio je na pojavu toplotnog talasa, te naveo 10 gradova u kojima će biti najgore. Među tim gradovima je i Novi Sad.

Batut upozorava: U 10 gradova će narednih dana biti najgore, Novi Sad među njima


Sa aspekta zdravlja ljudi, po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, toplotni talas je pojava od najmanje tri uzastopna dana kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha iznad definisane kritične vrednosti.

– U narednih deset dana postoje uslovi za pojavu toplotnog talasa u periodu od 19. do 23. juna na teriroriji grada Beograda, južnobačkog, severnobanatskog, srednjobanatskog, zapadnobačkog, južnobanatskog i pomoravskog okruga, a potencijalno i na teritoriji severnobačkog, sremskog, mačvanskog, kolubarskog, braničevskog, kosovskomitrovačkog, podunavskog, borskog i nišavskog okruga – navodi Batut u biometeorološkoj prognozi.

Dodaje da se prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature u kategoriji veoma opasne pojave očekuju na teritoriji južnobačkog okruga 21. i 22. juna, a grada Beograda, severnobačkog, severnobanatskog, srednjobanatskog, mačvanskog, kolubarskog, podunavskog i pomoravskog okruga 22. juna.

Na severu i u pojedinim zapadnim, južnim i centralnim delovima Srbije očekuju se vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha u kategoriji opasne pojave u periodu od 19. do 26. juna.

Pored Beograda, najugroženiji će biti gradovi Bečej, Palić, Kikinda, Zrenjanin, Novi Sad, Loznica, Valjevo, Smederevska Palanka i Ćuprija, u kojima će prognozirane temperature biti 38 i 39 stepeni, prema sajtu Batuta.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
26°
Vlažnost: 70%
Pritisak: 1000.9 mb
Vetar: 3 m/s, NE
Pet 18° - 29° Mogući pljuskovi
Sub 19° - 33° Pretežno sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?