Beba (ne) košta više od 10.000 mesečno

19:04:00 10.04.2018, Komentara: 0

Za prve bebine dane i sve „sitnice“ potrebno je izdvojiti između 5.500 i 13.500 dinara, piše portal Kamatica. Ovaj finansijski portal zaključuje da će uvećani novčani iznos koji je država najavila biti dovoljan da pokrije mesečne troškove jedne bebe u prvim mesecima, ali ne i kasnije.

Beba (ne) košta više od 10.000 mesečno


U torbi koja se nosi u porodilište obavezne su stvari za mamu, ali i za prve bebine dane, a za to je potrebno izdvojiti od 1.000 dinara do 4.000 dinara. Odmah nakon izlaska iz porodilišta za bebu je potrebno kupiti pelene, vlažne maramice, sapun ili kupku, vitamine, kapi, kreme, fiziološki rastvor, sterilne gazice, povidon jod, a u zavisnosti od proizvođača sve ovo košta od 3.000 do 5.000 dinara. Račun će svakako biti nešto veći ukoliko se saberu sve potrepštine na mesečnom nivou, konstatovao je taj portal.

Iako se pojedine „sitnice“ ne kupuju tako često, neke, poput pelena, kupuju se i više puta mesečno. Takođe, ukoliko mama ima dovoljno svog mleka troškovnik je znatno niži, ali ukoliko ga nema, na spisak je potrebno dodati i adaptiranu mlečnu formulu za novorođenčad, a cene su veoma šarolike i zavise od proizvođača i veličine pakovanja, od 500 dinara do 1.600 dinara. Jedna kutija je obično dovoljna za sedam dana, što znači da je na mesečnom nivou za četiri kutije tog mleka potrebno izdvojiti od 2.000 do 6.400 dinara.

Pre uvođenja novih podsticajnih mera, svaka majka je prilikom rođenja drugog deteta od države dobijala mesečno po 5.000 dinara do navršene druge godine deteta. Najavljeno je da će taj iznos biti dvostruko veći, pa će se za sve bebe rođene u 2018. godini, majkama uplaćivati 10.000 dinara mesečno u trajanju od dve godine.

Na roditeljski dodatak u teoriji se čeka oko mesec dana, dok u praksi to izgleda nešto drugačije. Majke koje su se porodile početkom februara, na prvu isplatu mogu da računaju tek početkom juna.

Portal napominje i da se nije bavio cenama kreveca, komodice za presvlačenje, kolica, kadice za kupanje i garderobe za novorođenče.


Izvor: Kamatica.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.1 mb
Vetar: 1 m/s, SW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?