"Bebac" zahteva od Vlade Srbije da se vrati novac trudnicama i porodiljama

14:09:00 04.09.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Roditeljski portal "Bebac", čije je sedište u Novom Sadu, uputio je saopštenje Vladi Republike Srbije, povodom skandaloznih mera koje je doneo nov Zakon o finansijskoj podršci porodici.

"Bebac" zahteva od Vlade Srbije da se vrati novac trudnicama i porodiljama

Oni smatraju, i imaju podršku mnogih žena, da su brojne nepravilnosti i nelogičnosti novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ugrozile veliki broj trudnica i mama u Srbiji i da su smanjivanjem plata na porodiljskom ogromnom broju porodilja prekršili Zakon o radu i Konvenciju o zaštiti materinstva.

"Sve mlade mame, trudnice koje rade manje od 18 meseci, kao i sve mame koje zarađuju više od tri prosečne plate, dobiće smanjene naknade zarada na porodiljskom bolovanju! Sa namerom ili nestručnim sprovođenjem izmena ovog Zakona doveli ste u problem veliki broj porodica i to u jeku borbe za natalitet i podsticaj rađanja. Odlukom da trudničko bolovanje ne ulazi u obračun zarada dovodite u opasnost trudnice sa rizičnim trudnoćama koje će imati izbor ili da rade i ugroze zdravlje deteta ili da dobiju umanjene naknade zarada", navodi se u saopštenju "Bebca".

"Bebac" ističe da Vlada Srbije, žene koje su najveći stručnjaci ove zemlje, tera da odu iz Srbije jer im određuje kolika će im biti plata na porodiljskom bolovanju, a ugrožene su i mame, koje sopstvenim preduzetničkim radom doprinose državi, zato što su im određeni još gori uslovi za porodiljsko bolovanje.

"Takvim mamama, vi ste ne samo smanjili plate već ste ih ostavili bez plaćenih doprinosa tokom porodiljskog bolovanja. Mame preduzetnice koje vam pune budžete, za razliku od drugih mama, imaće bez ikakvog objašnjenja skraćen period porodiljskog bolovanja za treće dete", kritikuje "Bebac".

Takođe napominju da država, posebno ona koja se bori za natalitet, ne sme da dozvoli ovakav tretman trudnica i porodilja i zahtevaju hitan sastanak jer primena ovog zaona ne ide u korist, već na štetu roditelja.

Ilustracija: NIAID / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
13°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 995.7 mb
Vetar: 6 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?