Bebac: Zbog nestašice MMR vakcine preti epidemija malih boginja i zauški

13:09:00 21.09.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Jednogodišnja deca već mesecima ne mogu da prime MMR vakcinu protiv malih boginja, rubeola i zauški, dok je kod sve dece predškolskog uzrasta revakcinacija ovom vakcinom odložena.

Bebac: Zbog nestašice MMR vakcine preti epidemija malih boginja i zauški

Roditeljski portal "Bebac" kaže da je razlog za to neažurnost i neodgovorno ponašanje nadležnih za raspisivanje tendera, čime "država opet, po ko zna koji put, pokazuje da joj zdravlje dece nije na listi prioriteta".

Kažu da je nedopustivo da nadležni onemoguće imunizaciju onim roditeljima koji žele da vakcinišu svoje dete i uzrokuju mogućnost stvaranja epidemije.

"Bebac" je podsetio da je već u junu alarmirana javnost zbog epidemije malih boginja u centralnoj Srbiji, i da su sada roditelji u opravdanom strahu od pojave epidemije morbila i zauški na teritoriji cele Srbije.

"Apelujemo na nadležne da reaguju i po hitnom postupku obezbede MMR vakcine za sve domove zdravlja i ne čekaju epidemiju. Loša organizacija tenderske dokumentacije ne može više da bude izgovor za nesposobnu državu i Ministarstvo zdravlja, a kada su u pitanju vakcine, taj izgovor im je dobro poznat", objavljeno je na ovom portalu.

Zaključak "Bebca" je da je krajnje vreme da svoj posao konačno shvate ozbiljno i počnu preventivno i pravovremeno da obezbeđuju zdravstvenu zaštitu za najmlađe.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 71%
Pritisak: 1000.2 mb
Vetar: 1 m/s, S
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?