Beljanski: Kršenje ljudskih prava na RTV-u

13:05:00 21.05.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Novosadski advokat i stručnjak za medije Slobodan Beljanski ocenio je danas da bi se u nedavnim postupcima prema urednicima i novinarima Radio-televizije Vojvodine (RTV) moglo raditi o kršenju ljudskih prava, odnosno o mobingu i diskriminaciji, kao i da premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavama pokušava da utiče na pravosuđe.

Beljanski: Kršenje ljudskih prava na RTV-u

Beljanski je agenciji Beta kazao da je do takvog zaključka došao nakon prvih razgovora sa smenjenim novinarima, kao i da će se najverovatnije pojedini novinari RTV-a, a možda i svi koji su smenjeni, obratiti sudu.

"Kakvi su im izgledi, nažalost, potvrđuje i izjava premijera, koji je objasnio da je tu sve čisto, u skladu sa zakonom i da je Upravni odbor radio po zakonu", podsetio je Beljanski.

Ipak, šrema njegovim rečima, u ovim slučajevima se ne radi o pretpostavci nevinosti, ali se radi o nečemu veoma sličnom.

"Preventivno se utiče na rad pravosuđa i sudiji se unapred kaže šta o tome misli vrh izvršne vlasti, a obeshrabruju se oni koji imaju nameru da ostvare svoja prava pred sudom", ocenio je Beljanski.

Podrška i sa Odseka za medijske studije

Podrška smenjenim novinarima u urednicima RTV-a stigla je i sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta. U saopštenju navode da su, u proteklih nekoliko godina, sledeći najviše profesionalne i etičke principe i otvarajući medijski prostor za različite glasove, upravo oni, a mnogi su bivši i sadašnji studenti Odseka, bili ti koji su približili RTV standardima javnog servisa.

"Politizacija javnog servisa udaljava nas od medijskog profesionalizma, kojem pokušavamo da podučimo naše studentkinje i studente, i približava dobro poznatim manipulativnim strategijama iz bliske prošlosti”, piše u saopštenju.

Saopštenje je potpisalo 12 od 17 zaposlenih na Odseku za medijske studije: Jelena Kleut, Brankica Drašković, Dinko Gruhonjić, Norbert Šinković, Dragana Prodanović, Vukašin Živaljević, Smiljana Milinkov, Jaroslav Kovač, Dubravka Valić Nedeljković, Dejan Pralica, Vladimir Barović i Karlo Bala.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 41%
Pritisak: 1000.6 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Ned 6° - 12° Moguća kiša
Pon 4° - 14° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?