Besplatan pregled dečjih auto-sedišta u nedelju kod Štranda

14:07:00 24.07.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Besplatan pregled dečjih auto-sedišta biće organizovan u nedelju 29. jula, od 11 do 13 sati, na parkingu ispred glavnog ulaza na Štrandu.

U Kancelariji za dečja auto-sedišta navode da su najčešće greške da sedište ne odgovara uzrastu deteta, da pojasevi automobila nisu dovoljno pritegnuti, kao i da je dete labavo svezano.

Besplatan pregled dečjih auto-sedišta u nedelju kod Štrandafoto: autosedista.org

Oni ruše i najčešće zablude roditelja i naglašavaju važnost pravilnog korišćenja auto-sedišta jer, kako kažu, dete nije sigurno u rukama.

"Sile u slučaju sudara su izuzetno velike i gotovo je nemoguće zadržati dete u naručju. Beba od pet kilograma, pri sudarnoj brzini od samo 20km/h postaje teška oko 100 kilograma. U slučaju i da ostane u naručju, postoji realna opasnost da bude povređena od naletanja odrasle osobe na nju. Osoba od 60 kilograma pri sudarnoj brzini od 20km/h naleteće težinom od 1,2 tone na dete", upozoravaju u Kancelariji za dečja auto-sedišta.

Podsetimo, u Srbiji, u poslednjih nekoliko godina, deca najčešće stradaju kao putnici u saobraćaju. Ako se pravilno koriste, dečja auto-sedišta umanjuju rizik od pogibije kod odojčadi za oko 70 dosto, a kod dece od jedne do četiri godine za 54 odsto. Ukoliko se ne koristi pravilno, auto-sedište neće pružiti odgovarajuću zaštitu u slučaju sudara.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1005.4 mb
Vetar: tiho m/s, -
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?