Besplatna kontrola zdravlja sutra u Merkatoru povodom Svetskog dana srca

09:09:00 28.09.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Ekipe Preventivnog centra i Službe kućnog lečenja i nege Doma zdravlja „Novi Sad“ sutra će besplatnim zdravstvenim pregledima obeležiti Svetski dan srca.

Besplatna kontrola zdravlja sutra u Merkatoru povodom Svetskog dana srca


Od 10 do 12 časova u TC „Merkator“ lekari i medicinske sestre/tehničari Doma zdravlja „Novi Sad“ zainteresovanim građanima će kontrolisati visinu krvnog pritiska i pulsa, vrednost šećera u kapi krvi, meriti telesnu težinu, izračunati BMI, uraditi EКG monitoring i pokazati tehnika za pružanje prve pomoći kod srčanog zastoja.

Učenici medicinske škole će deliti zdravstveno-promotivni materijal – agitke i anketirati građane o informisanosti o štetnom uticaju pušenja na zdravlje kao jednog od značajnih faktora rizika.

Bolesti srca i krvnih sudova, kako navode u Domu zdravlja „Novi Sad“, sa učešćem od 52,4 odsto, vodeći su uzrok umiranja u Srbiji.

Među najznačajnije faktore rizika koji su odgovorni za smrtnost od kardiovaskularnih bolesti, ubrajaju se povišen krvni pritisak, zatim upotreba duvana, povišen nivo šećera u krvi, fizička neaktivnost i prekomerna telesna masa i gojaznost.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 998.9 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?