Besplatna provera zdravlja u Albi i Merkatoru

08:01:00 29.01.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Dom zdravlja „Novi Sad“ organizuje dve javne manifestacije u okviru kojih će građani moći da urade kontorlu svog zdravlja, ali i da dobiju savete stručnjaka. Akcije će biti održane povodom Nacionalnog dana bez duvana, koji se obeležava 31. januara.

Besplatna provera zdravlja u Albi i Merkatoru


U ponedeljak, 30. januara, akcija će biti održana u Univerexportovom objektu „Alba“ na Futoškom putu. U periodu od devet do 13 časova, građani će moći da izmere šećer iz kapi krvi, da provere krvni pritisak i puls, telesnu težinu, BMI, da urade kontrolu CO u izdahu kod pušača, kao i da učestvuju u anketi o pušenju.

U utorak, 31. januara, iste usluge biće na raspolaganju građanima u Merkatoru. Stručnjaci će biti na usluzi u periodu od devet do 12 časova. Ovoj akciji pridružiće se i Služba stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja, čiji tim će građanima davati savete o nezi usne duplje i zuba, koji su naročito oštećeni kod pušača.

- Upotreba duvana i duvanskih proizvoda je drugi vodeći faktor obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, odmah iza povišenog krvnog pritiska, a povećava rizik obolevanja i od bolesti disajnih puteva i od malignih oboljenja. Duvanski dim sadrži više od 7.000 različitih supstanci, među kojima je preko 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja – saopštio je novosadski Dom zdravlja.

Uprkos svim štetnim, smrtonosnim efektima pušenja, više od milijardu ljudi u svetu puši, a od toga skoro 80 odsto njih živi u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Izloženost duvanskom dimu povezana je sa osam miliona prevremenih smrtnih slučajeva u svetu godišnje, dodaju u ustanovi.

- U Srbiji, zbog korišćenja duvana, godišnje preveremeno umre 15.000 ljudi. Upotreba duvana povezana je sa povećanim rizikom obolevanja i umiranja od bolesti organa za disanje, bolesti srca i krvnih sudova, brojnih malignih i drugih oboljenja. Zavisnost od duvana je priznata kao bolest u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti Svetske zdravstvene organizacije. U prethodnim godinama, na tržištu su se pojavili novi duvanski i nikotinski proizvodi čija popularnost raste. Zagrevani duvanski proizvodi i elektronske cigarete predstavljaju novi izazov u globalnim naporima za zaštitu stanovništva od posledica upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu – dodaje se u saopštenju.

Najnoviji rezultati istraživanja „Batuta“ pokazuju da je 2020. godine pušilo 36 odsto punoletnih stanovnika Srbije.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
20°
Vlažnost: 40%
Pritisak: 994.8 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?